Paruka Panenky
Nika dostala za vysvědčení novou panenku – tzv. parukovou. Znamená to, že  nemá do hlavy přidělané vlasy na stálo, ale je vlastně plešatá a nasazují se jí různé paruky. Samozřejmě byla vybavená třemi parukami a další dvě jsem jí k tomu hned dokoupila… ale to by nebyla moje dcera, kdyby ihned nedostala chuť nějakou další paruku vyrobit… a celkem se jí dařilo a tak nafotila vlastnoručně postup i pro vás.

Na výrobu použila provázkovou přízi – je to v podstatě děsná umělina – něco jako býval chemlon – ale na výrobu paruk se hodily skvěle. Kdysi jsem je dostala od firmy, která je vyrábí – a konečně našly přesně své uplatnění…

Nika navíc smotané pramínky příze předem rozmotávala a vlákno pak vypadalo jako krepaté vlasy….

 

Z této příze se dá udělat i mnoho jiných věcí  – můžete se inspirovat v galerii firmy, která přízi vyrábí.

Dále využila moje roztrhané samodržící punčochy. Ale můžete použít i normální, jen víc na hlavičce papenky kloužou, tady jsou zespod nalepené silikonové proužky, které krásně drží.

Také jsem viděla návod, kde jako základ z příze uháčkují takovou čepičku na kterou pak přišívají nebo provlékají jednotlivé pramínky…

Kousek punčochy nasadila Nika panence obráceně a sešila podle tvaru hlavy.
Přebytečnou punčochu odstřihla. Díky silikonovým proužkům opravdu stačí, aby byla „čepička“ takto malá. Nehrozí pak riziko, že by vykukovala pod vlasy ani když uděláte nějaký culík apod.
Otočíte a nasadíte.
Na šicím stroji přišíváte rovným stehem připravené proužky příze k proužku papíru.
Takto si připravíte několik dílů s našitými vlákny. Délka by se měla rovnat cca obvodu hlavy panenky.
Papír vytrhneme. Jde to velice snadno.

Přehneme napůl a k punčoše přišíváme v místě stehu (mezi námi, já bych si navlékla nit v barvě co nejpodobnější paruce, ale nejspíš Nika nechtěla obtěžovat s výměnou nití a použila to co bylo navlečené ve stroji… nakonec to stejně nebylo vidět :-)).

 

A přišíváme a přišíváme… Při šití je dobré nechat panence punčochu na hlavě a píchat jehlou opatrně, abychom nepoškrábali hlavičku nebo si navléknout punčošku na něco v podobném tvaru jako je hlavička panenky.
Přišíváme spirálovitě řady nad sebe.
Můžeme zastřihnout ofinku, upravit délku a hotovo….

Nika nezůstala u jedné paruky… tady jsou prozatím další…. ta červeno-černá je z klasického chemlonu, který na půdě vyhrabala Jitka a donesla jej Nice….

Komentáře