Perníčky zdobené vtlačováním Různé nápady z kuchyně

Iveta Hochmanová používá techniku vtlačování do keramické hlíny. Po vypálení se výrobek jen zatře oxidy a je hotovo. Vyzkoušela  postup s příjemným výsledkem i na samotvrdnoucí hmotě. Hlína i hmota se jí vybavily při pečení perníčků a tak  vyzkoušela vtlačování i v tomto případě. Zajímalo ji co těsto poté udělá v troubě.

1. Připravte si perníkové těsto: 500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, lžička sody a 1/4 prášku do perníku.

Vyválené těsto trochu pomoučněte a vtlačte do něj přesné razítko.

 2. Razítko motýlka má jemné výřezy a i ty se do těsta krásně otiskly. 3. Okolí vytlačeného motýlka volně vyřežte nožem. 4. Po upečení klasicky ozdobte bílkovou polevou. 5.Některé detaily pouze přetřete štětečkem namočeným ve zředěné polevě. 6.Techniku vtlačování můžete použít i při zdobení kytiček. Do středu otiskněte uzávěr od fixu. Kolečka okolo středu je opět fix, ale z druhé strany. Při vtláčení použijte to co najdete v kuchyni – špejle, nože, vidličky, držátka lžiček. 7.Po nazdobení polevou připomínají perníčky rozkvetlé narcisky. 8.Zkuste využít texturovací list na polymerové hmoty. 9. Z takto vytlačeného těsta vykrájejte třeba tvary vajíček. I bez polevy vypadají moc hezky. Pokud je chcete ozdobit, namočte si do polevy houbičku, otřete ji a zlehka vajíčko natupujte.

10.Na vajíčku tím hezky vynikne vtlačený vzor kytiček.

recepty_ostatni_pernikyvytlacovane_0

Děkuji za skvělý nápad autorce Ivetě Hochmanové,  kterou můžete najít i  na Fleru – určitě její nápad vyzkouším.

 

Komentáře