Batikované kraslice Dekorace

Vloni jste mohli obdivovat na Facebooku krásné kraslice Jany Ingrišové a mnozí jste prosili o postup na jejich výrobu… a protože se sešel rok s rokem, připravila pro vás Jana postup na techniku, kterou se naučila před pár lety na velikonočním výtvarném semináři od Radky Krejčové.

Co potřebujete:
–          vyfouknuté vajíčko – výfuk (nejlépe bílé)
–          voskové pastely (pozor – ne všechny jsou vhodné, vyzkoušená je značka KOH-I-NOOR)
–          svíčku
–          špejli se „zarážkou“ (např. špendlíkem)
–          bavlněný hadřík
–          násadkové pero (nebo něco ostrého na vyškrabávání) Výfuk po částech nahřívejte nad plamínkem svíčky. Nahřáté místo pokreslete voskovkou. Postup opakujte tak dlouho, až bude celý výfuk pokreslený. Můžete střídat barvy nebo udělejte vajíčko jednobarevné.

Nechte zaschnout, ztuhnout. Je to za chvíli, ale klidně to nechte do druhého dne nebo až se vám prostě bude chtít pokračovat Smile    Potom opět po částech zahřívejte nad plamínkem svíčky.   Každé zahřáté místečko pak rozfoukněte. POZOR! Nespalte si pusinku a nesfoukněte si svíčku Smile

Vzniknou vám takové ostrůvky a barvičky se hezky propojí. Postup opakujte tak dlouho, až budou ostrůvky pěkně po celém výfuku.
Když se vám některé místo nebude líbit, tak ho znovu nahřejte a znovu rozfoukněte Smile A zase nechte zaschnout, ztuhnout. Výfuk sundejte ze špejle, vezměte ho do bavlněného hadříku a perem vyškrabávejte po kouscích „cestičky“ mezi ostrůvky. Průběžně otírejte hadříkem voskové „hoblinky“. Ostrůvky vám samy napoví, kudy se vydat Smile VESELÉ VELIKONOCE  vám přeje Jana

A já tu mám výzvu – děláte netradiční kraslice nebo používáte techniku, která není ještě na stránkách popsaná?? Podělte se o ni s ostatními – nafoťte postup a popište nám jak na to! Budu se těšit na vaše velikonční kraslice….

Komentáře