Háčkované boty pro tonnerku Panenky

Niky vánoční dárek jsem vám již na stránkách představila, ale upřímně se musím přiznat, že mne tahle panenka dostala víc než jsem čekala…. hlavně se vyžívám ve výrobě bot na tuhle čtyřicet centimetrů vysokou krasavici. Nějak podvědomě si plním dětskou touhu, kdy jsem chtěla kromě oblečení (které jsem si na sebe šila od čtrnácti let) vyrábět i boty… prostě aby byly moje modely sladěné… to se mi v reálu nikdy nepovedlo, ale teď jsem pochopila svou šanci… sice jen „malou“, ale přesto neuvěřitelně tvůrčí…. :-))


Aby se panence během výroby bot neumazaly nožky, je nutné je obalit do přilnavé fólie.

Ještě před obalením si ale její nožku obkreslete tužkou na tvrdší papír. Obkreslujte každou zvlášť, protože panenka má opravdu každou nohu jinou – tj. chodidla jsou doprava a doleva….

Většinou jako vnitřní stýlka stačí jen tvrdší karton. Já jsem ho zde ještě polepila plstí.

Stýlku vytvarujte a přivázejte k noze (používám pružnou nit).

Natřete kontaktním lepidlem. S tímto mám dobrou zkušenost, při nejbližší objednávce jej objednám a najdete ho i v e-shopu.

Výhodou kontaktního lepidla je, že jej necháváte mírně zavadnout. Takže pak lepíte ne do mokrého, ale do mírně lepivého (asi tak jak když si sáhnete na zadní stranu samolepky).


Takto vypadá uháčkovaný vrchní díl. Pokud použijte látku, připravte si podobný tvar a na hraně, která bude obebínat nárt ji začistěte založením.

Přímo na nožce nalepte vrchní díl k připravené stélce. Poté opět naneste lepidlo a nechte zavadnout.

Připravte si z kartonu spodní podrážku. Tu jsem nakonec udělala o něco delší, protože jsem zjistila, že se vnitřní byla celkem krátká.

Podpatky jsem si předem vymodelovala z Fima a upekla. Při modelování opět používám obalenou nožku panenky a modeluji přímo na noze….

Podpatky je možné také olepit látkou, ale pokud si je uděláte v příslušné barvě, není to nutné.


Přilepte podrážky a podpatky a nechejte 24h pořádně zaschnout. Schnout to může již mimo nožky panenky, jen opatrně sundejte, odstřihněte pružné nitky a dejte schnout.
A tady je výsledek.
Háčkované šaty a i díly na boty jsou prací mé švagrové Lucky.

Stejným způsobem vznikly i tyto moje první botky – jen stýlku a podrážku jsem ustřihla trochu došpičky…. a kromě látky přilepila i stužku. Podpatky jsou modelované z černého fima.

Více botiček můžete vidět v albu na facebooku….

Samozřejmě, že vám připravím další návody a podrobnější postupy… toto je jen takový malý úvod do výroby botek pro tyto panenky….

Komentáře