Nika a její tonnerky Panenky

Někdy na podzim jsem poprvé na internetu narazila na pojem panenka tonnerka – obrázky vzbudily moji zvědavost a začala jsem pátrat po těchto panenkách více… a čím více jsem hledala, tím více se mi ta panenka líbila…. a když jsme ji ukázala Dominice, tak jsem věděla, že v tom nejsem sama…. a stejně jako tatínkové kupují autodráhy svým synům s tak trochu skrytými úmysly jsem na e-bay objednala jednu pro Niku k vánocům….

Takže při rozbalování  zářila nejen Domče, ale přiznám se, že i já….

A proč zrovna tonnerka?? Protože je větší než Bárbie – měří 16 palců – tj. cca 40cm. Je plnokloubová a proporčně mnohem více podobnější skutečné ženě než její mnohem známější kolegyně Bárbie. Jedná se vlastně o sběratelskou panenku, určitě bych jí nepořizovala malé holce na hraní… je to prostě panenka  pro velké holky….

Z Ameriky chudinka přicestovala pouze ve spodním prádle a jedněch botkách, plus jsme jí přikoupila troje silonky, protože jsem si říkala, že jejich výroba asi nebude tak jednoduchá.

Pokud se budete po tonnerkách koukat, určitě nejdříve zkuste hledat na e-bay, protože tam vyjdou mnohem levněji než v několika málo e-shopech v ČR, kde nabízejí tyto panenky. Když budete hledat, zadejte do vyhledávače na e-bay slovo tonner.

Tak jsme se hned dali do práce…. hodně nám v začátku pomohly střihy, které jsem koupila na fleru od yourcandy – je vidět, že autorka je dámská krejčová, protože střihy jsou vypracované precizně, včetně záševků a skvěle sedí.

Hodně inspirací jsme okoukali také u Eriky.

Já jsme se ale nevíc těšila na výrobu botiček. Na Bárbie jsem to již dříve taky zkoušela, ale to nebylo ono, přeci jen jejich nožky byly moc malinké….

Výrobu botiček jsem již dříve nastudovala na stránkách women – stránky jedné ženy….


Takže jsem vyrobila spoustu minipodpatečků z fima a dala se do toho…. zatím vychytávám brouky, ale už začínám se zlepšovat…. Dokonce jsem se přistihla, že jsem dnes v prodejně obuvi studovala jak jsou dělané podpatky a podrážka u některých bot :-))
Výhodou šití a vyrábění věciček na panenky je, že všeho vám stačí malý kousek… látky jsme nakoupili po dvaceti centimetrech, na podrážky používám koženku ze starého diáře, přezky si tvaruji z drátů nebo také vyrábím z FIMa.
Kromě šatiček a botiček se dají vyrábě samozřejmě i šperky.
Tento model je vyloženě zbytkový – rukávníky a náplety na nohy jsou ze starého trička a kozačky a šaty ze nějaké staré tašky, kterou jsme rozstřihaly…. doplněno korálky a přívěškem z FIMA.

Nika vyrobila i ramínka na rozrůstající se šatník – použila ALU drát 2mm a tvarovala pomocí destičky s kolíčky.

Výhodou této panenky je také to, že je vlastně v poměru 1:4, takže pokud něco vyrábíme, tak změříme věc ve skutečnosti a míry vydělíme čtyřmi.


Zkusila jsem si již i výrobu lodiček, trošku daly zabrat, ale další myslím už budou lepší, už vychytávám mouchy…..

No a samozřejmě došlo i na plesovky – tady jsme již vyráběly střih samy…. a použili jsme třpytivou černou nažehlovací fólii…

Nažehlovací fólie jsou při práci s panenkami vůbec moc šikovná věc…. už mám v hlavě nápady na kozačky z krokodýlí kůže apod….

Určitě vás budeme s Nikou průběžně informovat o rozrůstajícím se šatníků naší „tonči“ Johanky….  celé album je k vidění na Facebooku.

A samozřejmě, až vychytám mouchy při výrobě botek nebo vymyslíme nějaké nové střihy, tak se s vámi podělíme tady na stránkách…..

Možná jste zaregistrovali změnu názvu tohoto článku… to proto, že u nás už nebydlí jen jedna panenka….

Jak nám řekla před nákupem první panenky Erika – jedna nikdy nestačí… a i my jsme se s Nikou pořádně „zadráply“ a tak jsme hned v lednu začaly koukat po nějaké kamarádce pro naši Johanku…. a na e-bay jsme objevily Zuzanku…. a netrvalo dlouho a Zuzanka byla doma….

Zuzanka neboli Suzzete má jiné tělo než Johanka – větší prsa, mírně menší zadek, nemá kloubové kotníky (je starší než Johanka) a také má jinou barvu pleti….

Už si jí obě představujeme jako Sněhurku, Kleopatru, Audry Hapburn, Indiánku….

Přicestovala k nám opět jen ve spodním prádle, dokonce i bez bot, takže máme co dělat :-))

A jak tuším, není naší poslední tonnerkou…. :-))

 

Komentáře