Nika a její brouci Tvoření s dětmi
Nejdřív se Nika rozhodla, že změní výzdobu svého pokoje… volala mi z hodiny kresby, abych jí změřila rozměr rámečků, ve kterých má nad postelí berušky….. a domů si přinesla brouky… prý dost bylo berušek…. :-))

 

 

Obrázky brouků malovala Nika na hodině kresby pana učitele Ptáka – použila na ně anilinové barvy a tuš. A když je malovala, pan učitel pronesl větu, že ten motiv by byl dobrý na triko….

No a protože je Nika celá já a nechodí daleko od nápadu k činu, ihned po návratu domů hlásila, že už ví, co udělá panu učiteli jako dárek k vánocům….

Nejdříve jsme ale vyměnili obrázky nad postelí… Berušky se teď musí chudáci koukat do zdi a na jejich místě se pyšní sbírka brouků….

Na triko jsme pro malbu, aby bylo možné použít zapíjení, vybraly s Nikou barvy na hedvábí. Nejdříve si ale Nika předkreslila základní rozdělení na čtyři části a těla brouků pomocí mizícího – fantomového fixu.

Do trika nezapomeňte vložit karton nebo noviny, aby nedošlo prosáknutí barvy na zadní díl.

Poté začala malovat barvami na hedvábí – klasickými zažehlovacími. Díky tomu, že jsou tekuté se trochu rozpíjejí. Malba poté připomíná akvarel.
Postupně namalovala všechny čtyři brouky včetně pozadí. Pokud máte pocit, že se barvy málo rozpíjejí, připravte si vodu a místa, která chcete více rozpít, prostě namočte….
Zkusila dokonce do mokré barvy nasypat sůl – stejně jako se to dělá při malování na hedvábí.
Protože se jí občas povedlo někam nechtěně kápnout, zamaskovala to tečkami pomocí vatové štětičky.
Takto to vypadalo po zaschnutí. Na růžovém broukovi vidíte, že se to nesmí přehánět s následním máčením pro dosáhnutí většího rozpití barev…
Pak přišlo na řadu gelové pero na textil …. tím domalovala všechny detaily a dopsala i latinské nápisy, které se vygoogilila na internetu….
Můj nápad – dopsat k jednotlivým broukům křestní jména nejslavnějších brouků – tj. Ringo, Paul, John, George však odmítla (prostě se jí to nezdálo tak vtipný jako mně :-))
Nezapomenout zažehlit přes pečící papír.
Vyfotit…
včetně detailu… a zabalit a předat panu učiteli Ptákovi…. doufám, že se líbilo :-))
Tak se prý líbilo moc… a toto malé poděkování od učitele Domču moc potěšilo….
Komentáře