Techniky

Sítotisk je klasická  tiskařská technika, která se často využívá pro potisk textilu. Ale vzhledem k náročnosti  výroby sít byla dosud celkem nedostupná pro širokou veřejnost. Firma Rayher letos představila novinku – sítotisk MY STYLE, který využívá místo klasických sít nalepovacích sítotiskových šablon. Pokud tedy toužíte sítotisk zkusit, nestojí vám nyní nic v cestě.

Kromě samotné sítotiskové šablony, kterou můžete zakoupit v mnoha vzorech a doufám, že firma Rayher bude postupně motivy ještě i doplňovat, budete potřebovat ještě textilní barvy přímo určené pro sítotisk a případně třpytky.

Není povinná, ale doporučuji ještě si připravit žlutou krycí pásku.

 Vypraný a vyžehlený textil si vyložte novinami a na triko nalepte šablonu. Kraje doporučuji ještě překrýt žlutou páskou, aby nedošlo k nechtěnému nanesení šablony přes hranu šablony. Barvu naneste kolem obrázku a připravte si stěrku, která je součástí balení každé šablony. Můžete použít i více barev, které budete prolínat. Stírejte pod úhlem 45° – na stěrku netlačte, nechte ji volně klouzat po šabloně. Postupně stírejte a vyplňujte veškeré volné prostory v šabloně. Na rozdíl od klasických šablon vyplňuje volné prostory sítotiskové šablony jemňounká síťka (odtud název techniky) přes kterou na triko proniká barva. Pokud vám barva dojde, přidejte si a stále roztírejte. Pokud již šablonou nikde neprosvítá původní barva trika, je dílo hotovo. Opatrně odlepte šablonu a ihned ji dejte do teplé vody s přídavkem saponátu.

Čerstvě nanesené barvy ještě můžete posypat jemnými flitry.

Po nasypání flitrů ihned umyjte namočenou šablonu. Na mytí použijte jemnou houbičku na nádobí.

 

Pokud neumyjete šablonu ihned po práci, může se vám stát, že barva v sítu zaschne a šablonu si tak zničíte. Při dobré péči o šablony lze využívat šablony opakovaně. Po umytí je lehce osušte pomocí utěrky a pokud je již nebudete používat, nalepte je na originální přenášecí papír a uschovejte pro další práci v budoucnu.

Nechejte 24 h zaschnout, vyklepejte přebytečné flitry a zažehlete přes pečící papír.

Sítotiskové barvy jsou krycí, takže můžete pracovat i na tmavší podklad.

 Klidně i na černá nebo tmavě hnědá trika.

A u pánských triček raději bez flitrů 🙂

 

PS. Zdá se vám motivů málo?? Pak si budete muset vyrobit vlastní sítotiskovou šablonu…  pár inspirací z Fleru – hlavně od Svatky, kterou považuji za profíka v domácím sítotisku….

jak na síta

další blog o sítotisku

a jak to vypadá, když Svatka tiskne ve velkém

a ještě ukázka od Břichopase

A ještě jsme se s Nikou pokusily natočit dvě videa… jednou ona točila při práci moji maličkost a podruhé jsem natočila já ji. Tak snad vám to pomůže při rozhodování, zda sítotisk zkusit…. veškeré materiály potřebné pro práci můžete objednat v našem e-shopu v sekci Sítotisk MY STYLE.

Omlouváme se za kvalitu – je to natočené foťákem a bylo už mizerné světlo… díky

 

Komentáře