Potahované verzatilky Dekorace
Nápad potáhnout tužku fimem jsem měla dlouho, ale bohužel se mi nedařilo sehnat propisovací tužku, která by měla výhradně kovové tělo. Nakonec jsem znovuobjevila verzatilku – unikátní to jihočeský výrobek :-)) a na potah jsem si zvolila plát z fima připravený pomocí zubatého nože.

Na výrobu potahovacího plátu si připravte několik barev polymerové hmoty, ze které si vyválejte pláty. Důležité je, aby jste zvolili vhodné kontrastní barvy, jinak vzor nebude zajímavý.

Tmavý plát udělejte slabší než barevné. Nejlepší je protahovat pláty na strojku na těstoviny, díky kterému dosáhnete stejnoměrnou sílu plátu.

 

Zarolujte pláty jako roládu.
Z boku krájejte plátky pomocí zubatého nože.
Nakrájené pláty mají díky noži zajímavý vzor.
Poskládejte plátky k sobě (nejlépe je pracovat mezi fólii, stejně jako u potahované slánky)

Přes fólii uválejte válečkem….

tady musím udělat malý střih… protože tento plát jsem použila při natáčení Loskutáka, takže se musíte podívat jak to s ním dopadlo…..

Na focení jsem pokračovala s podobným plátem – zde je použitá červená, měděná, žlutá, černá a bílá barva.

Opět zamotáno, nařezáno, složeno, uváleno…

Na potažení je třeba celkem tenký plát, aby tužka nenabyla na dvojnásobek, což by vadilo jejímu držení. Proto uválený plát ještě protáhněte strojkem.
Tak a tady je hotový plát na potahování.
 Seřízněte plát  na jednom kraji, přiložte kovové tělo od verzatilky.
Obalujte a přihlazujte – mezi tělem verzatilky a hmotou by neměly zůstat žádné vzduchové bubliny, jinak riskujete, že se vám na hmotě při zapékání udělají praksliny.

Na konci seřízněte plát tak, aby byl široký přesně jako obvod těla verzatilky. Konce potahovacího plátu by se měly dotýkat, nikoli překrývat.

Mírným zaválením uhlaďte povrch potažené verzatilky a sežítněte kraje plátu.

Stejným způsobem můžete potáhnout verzatilku třeba fimem ve stylu ala Klimt.

 

PS. Protože se mi do dnešního dne nepodařilo objevit propisovací tužku, která by měla kovové tělo bez vlepených plastových částí, moc prosím – pokud takovou propisku objevíte, můžete mi dát vědět?? Sháním je už více než rok a marně….

Zapečte 30 minut na 110st v elektrické troubě a po vychladnutí našroubujte mechanismus tužky do těla.

 

Zaujala vás technika zubatého nože?? Určitě se k ní ještě vrátím v nějakém dalším článku, protože se jedná o skvělou věcičku….  pokud chcete zatím zkoušet co dovede, můžete si jej objednat v našem e-shopu – v sadě s pružným řezákem a ostrým řezacím nožem na polymery…

Komentáře