Batika studeným voskem na bavlnu Textilní nápady

Batiku studeným voskem na hedvábí vám již na mých stránkách představila Kačka Dolejší. Já jsme tentokrát vyzkoušela práci s tímto „voskem“ na bavlnu…. a na pomoc jsem si vzala šablonu. Budete potřebovat bílé bavlněné triko, studený batikovací vosk (mmch. mnohem víc než vosk to připomíná řídký latex :-)) a šablonu.

 Triko vyložte igelitem a přes šablonu nanášejte vosk, stejně jako když nanášíte barvu. Nechejte dobře zaschnout. Uvnitř trika také nechejte igelit. Připravte si reaktivní barvy na batiku – a protože nanášíte na suché triko, smíchejte je v poměru 1:1 s roztokem krystalické sody a soli. Roztok soli a sody připravíte rozpuštěním 250g sody v 1l vody a 80g kuchyňské soli.

Polévejte triko barvami. Nezapomeňte otočit a polít i zadní část. Nechat igelit uvnitř je důležité, protože vosk se většinou nepropije kompletně skrz látku a když by se barva dostala i z rubové strany na triko, vzor z vosku se ztratí. Pokud se vám barvy málo rozpíjejí, nastříkejte přes ně roztok sody a soli.

 

 

TIP : Barvu na triko můžete nanášet i stříkáním pomocí rozprašovače… tento způsob najdete také v mé nové knize o práci s textilem, která vyjde v listopadu 2010.

 Po nanesení barev zarolujte triko a vložte do igelitového sáčku. Nechejte min.2 hodiny působit.

Poté triko dobře vymáchejte (nejlépe se pracuje venku s hadicí), mýdlem s jelenem vymydlete zbytky barvy a ještě propláchněte v teplé vodě. Tím se vypere i vosk a na triku zůstanou pouze světlá místa. Právě díky tomu, že vosk nezvládne prosáknout skrz naskrz, nejsou motivy čistě bílé, ale jen světlejší.

Batikovací vosk a reaktivní barvy můžete objednat v našem e-shopu.

Komentáře