Přesná razítka samodomo Techniky
   Dřevěná razítka mají velký ohlas, píšete mi, zda by nebylo možné udělat ten nebo ten motiv. Upřímně řečeno se snažím, ale není to tak jednoduché. Pro razítko nestačí obrázek nakreslit. Aby jej mohl gravírovací laser vyřezat, musím obrázek zvektorizovat – tj. upravit v grafickém programu, aby všechny křivky obrázku byly zcela rovné. To je teď práce, která mi zabere desítky hodin práce u počítače… a tak jsem se rozhodla vám ukázat, jak si taková přesná razítka můžete vyrobit i doma… a navíc budete mít originály :-))
   Na výrobu budete potřebovat arch moosgummi (mechová guma), dřívka na nalepení motivu, bílé lepidlo Cays, dobré manikúrní nůžtičky a svatou trpělivost :-))
     Vystřižený motiv si můžete přilepit na jakýkoli hranolek nebo libovolnou podložku, ale pokud bude podložka mít jiný tvar než razítko, hrozí díky tomu, že samotná moosgummi je jen 1,5mm vysoká, že se vám omylem obtisknou na textil i hrany razítka… a jak víte, textilní barvy drží jako mrchy :-)) A tak mne napadlo, že by se jako podložky daly využít již hotové výřezy, které nabízíme v e-shopu.  Motiv si obkreslete permanentním fixem na moosgummi. 
     Do namalovaného obrysu si nakreslete vzor, který budete vystřihovat. Lze vystříhat drobné kousky a slepit je dohromady až na razítku, ale mnohem více se mi osvědčilo prostříhat gumu tak, aby co nejvíc zůstala pohromadě – tj. prostříhat políčka.
     Stříhání moosgummi je celkem snadné, jen je opravdu důležité mít dobré nůžtičky. Asi by to šlo i řezat skalpelem, to ještě vyzkouším 🙂 Guma je měkká, takže ani nebolí po stříhání prsty 🙂
     Je dobré nejdříve vystříhat vnitřní části, lépe se vám bude s moosgummi manipulovat. 
   

 Vystřižený motiv zkontrolujte. Zjistila jsem, že rubová strana (za lícovou považuji tu, na kterou jsem si namalovala motiv) je lepší, takže jsem lepila motivy na rubovou stranu výřezů.

Nakonec vystřihněte vnější obrys.

     Ještě před nalepením zastříhněte případné roztřepené čáry… lze to udělat i na přilepeném razítku, ale jde to mnohem hůře.
     Výřez potřete lepidlem – osvědčilo se mi lepidlo Cays rychlé, které používám i na lepení výřezů (resp. jiné jsem nezkoušela, protože zatím to vypadá, že se osvědčilo dobře).  Na dřívko ho můžete natřít štětcem nebo naťupat kouskem molitanu. 
     Nejvíc si dejte záležet v krajích, abyste nevynechali žádné místo. Nechejte dobře zaschnout.
     Razítko ještě můžete opatřit držáčkem. Třeba z dřevěného korálku. Mírně zabrušte jednu stranu, aby vznikla větší ploška na lepení.
     Přilepte opět lepidlem Cays. Nebo můžete použít tavnou pistoli.
     A razítkujeme – stejně jako u dřevěných razítek.
     Natupujte houbičkou textilní barvu (samozřejmě, když nedržím v pravé ruce foťák, tak si razítko podržím v levé ruce a pravou nanáším barvu houbičkou :-)).
     Otiskněte na látku, kterou jste předtím vyložili papírem. 
   

 Jak dopadlo tričko celé se dozvíte příští týden :-))

PS. Ještě malá poznámka – kdybych razítka dělala pro děti, asi bych slepila dva výřezy k sobě, aby bylo silnější a lépe se s ním manipulovalo…. 

   

 A nezapomeňte po použití otřít zbytek textilní barvy z razítka vlhkým ubrouskem.

 

Tak co?? Pustíte se do toho?? Určitě by dobře vypadaly i domečky, sluníčko nebo kočky… koukněte do našeho e-shopu na výřezy a inspirujte se…. moosgummi i bílé lepidlo u nás samozřejmě také můžete nakoupit 🙂

Komentáře