Modelovací čokoládová hmota Různé nápady z kuchyně

Modelovací čokoládová hmota je příjemná varianta ke klasickým marcipánovým a jiným hmotám.

Na přípravu budete potřebovat čokoládu a ječný nebo pšeničný nebo kukuřičný sirup. Já jsem sehnala ječný sirup. Ptejte se v obchodech se zdravou výživou. Všechny tři typy vyrábí například Country Life.

Pokud chcete získat modelovací čokoládu bílou, musíte si sehnat kukuřičný od firmy Natural (dovoz z Francie), který je čirý, na rozdíl od sirupů z Country Life, které mají barvu medu a samozřejmě vám zabarví bílou hmotu.

  

  Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Já použila bílou polevu, ale můžete nalámat i bílou čokoládu.

 Po rozpuštění čokolády sundejte misku z vodní lázně a přidejte cca dvě lžíce sirupu. Sirup dá čokoládě právě tu pružnost. Já přidávám nejdříve jednu lžíci a míchám a přidávám tak, aby se hmota při míchání pěkně odlepovala od stěn misky.

Četla jsem i o použití medu místo sirupu, zkusila jsem to, ale docela se mi hmota lepila, na rozdíl od hmoty se sirupem.

 

 

 Tmavou modelovací hmotu můžete připravit třeba z čokolády na vaření. Ale můžete použít i jinou čokoládu, vyzkoušejte, uvidíte…

 

Opět přidávám sirup tak, aby se hmota pěkně spojila a vytvořila hladkou, nelepící „modelínu“.

 

Přendám do fólie a dám na chvíli ztuhnout do lednice.

 

 Pak modeluji… nejčastěji růžičky… postup motání růžiček asi všichni znáte, ale pro toho, kdo nezná, může se inspirovat třeba v tomto videu.

U této hmoty mám velký problém – hrozně mi chutná a tak se musím krotit, abych jí dřív než domodeluji nesnědla :-))

 

A stejně se pracuje i s tmavou čokoládovou modelínou.

 Růžičky si dělám většinou předem a dávám je do plata od bonboniéry a skladuji v lednici…

I samotná hmota, zabalená ve fólii, vám vydrží v lednici minimálně měsíc… (tedy pokud ji nesníte dřív než z ní zase něco vymodelujete :-))

 

 A tady jsou jako ozdoba medovníku.

 

Komentáře