Medovník Moučníky

Receptů na ten „pravý“ medovník kolují po internetu stovky a tak jsem se rozhodla přidat vám ještě jeden – ten podle kterého dělám medovník já… zkuste a uvidíte… osobně jsem zkusila také více receptů, ale u tohoto jsem zůstala…

Na těsto potřebujete: 3 vejce, 250g cukru krupice, 400g hladké mouky, 250g másla (nebo Hery), 3 lžíce medu a lžičku jedlé sody. 

Máslo (Heru) si povolte v MT a rozmíchejte s ostatními surovinami.

Nastříhejte si kusy pečícího papíru a podle formy (já použila formu 20cm) si na ně  nakreslete kruhy (měkkou tužkou, pastelkou nebo permanentním fixem).

 

  Stěrkou nanášejte na papír těsto (nakreslená linka je samozřejmě z druhé strany a papírem prosvítá) a roztírejte jej i mírně za naznačenou hranici.

 

 Takto si připravte všechny  placky (v průběhu už můžete péct první nanesené).

Z průměru 20 cm mi jich vyjde sedm až osm,  když jsem dělala klasickou dortovou formu (28 cm), vyšlo jich šest.

 

 Troubu si nastavte na 150 st horkovzduch nebo 170 st klasickou troubu.

Každá placka se peče cca 7 minut, vyzkoušejte to na první a u ostatních doporučuji nastavovat minutku, pokud ji máte přímo na troubě jako já, je to ideální….

Ihned po vytažení z trouby jsou placky měkké, ihned je vykrojte pomocí formy.

 

 Upečené placky nechejte vychladnout rozložené na desce, po vychladnutí ztuhnou.

Odkrojky si také schovejte (teda já je schovávám hlavně sama před sebou, protože jsem schopná je během pečení sníst :-)), polovinu z nich budete ještě potřebovat.

 

 Na krém si připravte plechovku svařeného Salka a máslo. Máslo nechejte povolit a ušlehejte jej s zkaramelizovaným Salkem. Neslaďte, je to sladké dost…

TIP: Pokud se rozhodnete svařovat plechovky Salka, vyplatí se rovnou svařovat tři až čtyři plechovky, svařené mléko vydrží stejně dlouho jako nesvařené (tj. minimálně rok). Plechovky dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené a mírným varem vařte 2 hodiny. Průběžně dolívejte vypařenou vodu, aby plechovky byly stále ponořené. Zkaramelizované mléko můžete použít kromě krémů i na výrobu třeba domácího bejlíííz.

   Ještě si připravte cukerný roztok s rumem. Stejné množství (měřím na lžíce) vody, rumu a cukru svařte. Většinou stačí pět lžic, ale když nevyjde, můžete si dodělat….  Placku vždy potřete rozvarem a pomažte krémem. Já ještě posypu trochou namletých vlašských ořechů.

Na závěr ještě potřete celý dort i boky zbylým krémem.

 

V robotu si nejdříve rozsekám ořechy, kterými prosypávám jednotlivé vrstvy a potom k nim přidám polovinu odkrojků a rozdrťte spolu s ořechy. Použijte jako posypku.

Posypáno, trošku mi vyšel nakřivo, ale na chuti to neubralo :-))

Dozdobeno růžičkami z čokoládové modelovací hmoty.

 

A druhý den nakrojeno. Rozležení je důležité, vrstvy se musí proležet… nejlepší je třetí den, ale málokdy do něj vydrží.

 

Jeden pro mého švagra ke čtyřicítce…..

K třináctým narozeninám Dominiky… medovník nikdy nezklame…. svíčky jsou z Marks and Spancer… zaujaly mne hlavně tím, že jich je právě třináct…. takže dvě mouchy jednou ranou…

 

Komentáře