Fimo a křišťálová pryskyřice Šperky

Dlouho jsem se odhodlávala vyzkoušet křišťálovou pryskyřici…  nevím proč… až jsem jednou objevila na Fleru krásné přívěšky z Fimo hmoty  zalité právě pryskyřicí… od té doby mi to nedalo spát… pryskyřice dala totiž polymerové hmotě další rozměr…  Pokud to tedy chcete zkusit se mnou, připravte si přívěšky z polymerové hmoty – nejčastěji je u nás prodávano Fimo, ale můžete použít i jiné značky. Stačí nastudovat některý z návodů a pustit se do toho. 

Dále si připravte pryskyřici – souprava obsahuje dvě lahvičky a dvě odměrky. Doporučuji si je předem označit, předejdete tak pozdějším zmatkům. Míchá se v poměru 2:1 – snadno si zapamatujete, čeho dáváte kolik, z větší lahvičky prostě dva dílky a z menší jeden.

Na odměření slouží odměrky. Pracujte pečlivě. Pro ještě pečlivější odměření můžete použít například injekční stříkačky.

Na smíchání použijte kelímek, který po práci můžete s klidem v duši vyhodit. Já jsem použila jednorázového panáka, do kterého vám v obchodech dávají testovat nápoje.

Obě složky pořádně smíchejte, ale míchejte pomalu, aby se neudělaly bublinky a nezapomeňte promíchávat i u stěn.

Smíchaná hmota má konzistenci hustého medu, naneste trochu doprostřed přívěšku (ten je samozřejmě předem upečený) a pomocí špičatého párátka roztahujte ke krajům.

Dobrá rada: pečlivě kontrolujte ze všech stran, zda jste pryskyřici dotáhli až ke kraji. Je to vidět jenz určitého úhlu pohledu, dejte si s tím práci, vyplatí se to. 

Pracujte na podložce pokryté pečícím papírem. Díky němu se vám (i když omylem ukápnete nebo se vám někde pryskyřice dostane přes okraj) přívěšky nepřilepí k podložce.

Těžké je také odhadnout množství – já jsem si namíchala 15 ml (10+5) a po zalití všech fimových přívěšků jsem ještě více jak polovinu měla… bylo mi líto, aby jen tak ztuhla a tak jsem začala pobíhat a hledat co bych ještě zalila….

  Zkusila jsem vystřihnout kolečko z nepovedené fotky a nalít pryskyřici na ní… jak vidíte, hmota se krásně zastavila u kraje a vytvořila vypouklý tvar. Jen díky tomu, že fotka byla dost měkká, tak se maličko prohnula. Příště nejdříve pod fotku nalepím magnet, který ji udrží rovně na podložce a myslím, že to bude super. 

Našla jsem i namalovaný dřevěný výřez – tj. překližku namalovanou akrylovými barvami. Nanesla jsem pryskřici a roztáhla do krajů… Na výsledku vidíte, že vlevo na křídlech a na zadečku jsem nebyla pečlivá a pryskyřice tam trošku chybí.

Nicméně výsledek je moc pěkný, škoda, že na fotce to tak nevynikne…

 

TIP: Mějte u ruky vlhké ubrousky (běžně se používají na otírání dětských zadnic), stačí nějaké levné. Výborně s nimi vyčistíte například odměrky, ale i nechtěně ukápnutou pryskyřici… 

Tak tomuto všemu jsem udělala „kabátek“ z pryskyřice a přesto mi ještě min. 5ml zbylo a musela jsem ho nechat ztuhnout v kelímku….

 

Vše jsem přemýstila na topení a nechala schnout – za 18 hodin to bylo suché a krásně tvrdé.

  Tady vidíte rozdíl před a po. Věřte, že větší práci než zalití mi dalo vyfocení hotových výrobků, pryskyřice se leskne jako sklo a skutečně dává výrobkům skleněný vzhled. 

Ještě jsem skusila zalít smaltovaný přívěšek. Díky prolínanému smaltování nebyl povrch zcela rovný a díky pryskyřici jej opět získal a vzorek ještě více vynikl.

 

Tak co?? Pustíte se do toho??

Pokud ano, stačí jedno – objednat pryskyřici, kterou samozřejmě najdete v našem e-shopu. Hledejte v sekci Hmoty, pasty, prášky.

 Fimo šperky jsou vyrobené technikou Klimt pomocí extrudéru.   A tento přívěšek pro moji dceru Niku je inspirován příběhem Emily Strange a poprvé jsem na něm vyzkoušela vyskládání obrázku do válečku z fima….

 

Komentáře