Perníčky – tipy, triky, inspirace Různé nápady z kuchyně

Perníčky – jejich pečení a zdobení – je moje záliba již nejméně dvacet let a ráda bych se s vámi podělila o tipy a triky co se pečení i zdobení týká… a budu ráda, když i vy přidáte v komentářích svou trošku do mlýna….

 

Vykrajovátka na perníky sbírám už léta, mám ji dvě plné krabice a nejvíc jich je asi z dílny manželů Jánských, kteří mi dokonce vyrobili i vykrajovátko na přání a letos na jaře jsem iniciovala výrobu souprav na želvičky.

Většinou si vždy na jedno pečení vybírám formičky podle nálady a nápadů na zdobení.

Na těsto mám dva recepty -jeden počítám s časem na rozležení perníků a druhý na perníčky ihned měkké. Používám je podle potřeby a vyzkoušené mám oba. Recepty najdete v TOP 10.

Těsto nechávám min. 12 hodin odležet zabalené ve fólii v ledničce.

 

 Vyvaluji přes přilnavou fólii a jen maličko podsypávám hl.moukou. Placka má sílu cca 3 mm.

TIP pro maminky, které pečou s dětmi: 

Chcete-li se vyhnout stálému vyvalování těsta, připravte dostatek vykrajovátek, vyválejte placku a nechte na ní děti naskládat vykrajována těsně k sobě. Poté přes vrchní hranu přejeďte válečkem.

 

 Vykrojené perníčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte mezi jednotlivými kousky mezery, perníčky se pečením nafouknou a také trochu zvětší. Před pečením se ničím nepotírají.

Pečte na 170 st – čas závisí na velikosti – poznáte podle barvy upečeného perníčku.

   Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potírám pomocí silikonové mašlovačky rozšlehaným vejcem.   Zde vidíte rozdíl mezi nepotřeným a potřeným perníčkem. Vajíčko opravdu udělá krásný lesklý a hladký povrch a nechá ještě více vyniknout krásně bílé polevě na zdobení. 

 Dříve jsem používala klasický moučkový cukr a musela jsem jej prosívat několikrát a stejně se stávalo, že v něm zůstávali cukrová zrnka, která ucpávala zdobící špičku. Poslední léta používám na výrobu bílkové polevy výhradně teto cukr moučka EXTRA JEMNÝ a pro jistotu ho stejně jednou prosívám.

Šlehám metlovým elektrickým šlehačem, na 1 bílek dávám cca 140-150 g cukru (podle velikosti vajíčka), trochu citr.šťávy a 1- 2 lžičky solamylu.

Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být tak hustá, že nejde vytlačovat ze sáčku… hustotu zkouším a koriguji buď citronovou šťávou, kterou také přecezuji přes sítko, aby se mi do polevy nedostala dužina nebo jadérko, nebo solamylem.

 

 Na zdobení používám zavírací sáčky (také se jim říká zipové). Jsou pevné, mají krásnou ostrý roh, ze kterého se lehce ustříhává špička a hlavně si je nahoře zavřete, takže nemusíte hlídat, aby vám poleva nelezla ven druhou stranou.

Pro děti používám na zdobení lahvičku na kontury – samozřejmě novou :-)) (prodáváme ji mj. i v našem e-shopu). Linka z lahvičky je milimetrová a pracuje se s ní snadno. Dovnitř dostávám polevu opět pomocí sáčku, kterému ustřihnu větší růžek… lahvičku zmáčknu a během plnění povoluji tlak a poleva se tak lehce dostane do lahvičky.

    Červené barvy perníčků dosáhnete tak, že ve vajíčku, kterým potíráte právě upečené perníčky, rozšleháte červené potravinářské barvivo (například od Kovandů). 

 Světlé stínování se na perníčcích dělá jako první naředěnou bílkovou polevou (ředí se kapkou citronu) a nanáší se štětcem. Po zaschnutí ještě domalovávám linkami.

Bílková poleva se samozřejmě dá obarvit potr.barvivem. Já preferuji bílou barvu, krásně vynikne (i proto přidávám do těsta kakao).

   Letošní novinka v mém zdobení je doplnění bílých linek cukrovými vločkami od dr.Oetkera. Myslím, že se jim vločky povedly a na perníčcích vypadají dost dobře 🙂   Letošní novinkou bylyu nás 3D želvy – více se o nich dočtete v samostatném článku.     Na  velikonoce jsem pro velké koledníky vyrobila pár speciálních perníčků. Stačí na to vykrajovátko srdíčko… uřízněte rovnou hranu plátu a vykrajujte tak, že špičatá část srdíčka je mimo plát…   A pro malé koledníky často pomocí bílkové polevy lepím na perníčky lentilky – perníčky jsou pak veselé a prostě jarní… Další nápady na práci s perníkovým těstem. Perníčky zdobené vtlačováním  

 Tip na perníčky od Jitky Kadlecové: 

800g hl. mouky,240g tekutého medu, 250g másla nebo hery (nerozpuštěné), 250-350g cukru moučka, 3vejce + 1 na potření (ale nemusí být), 1 lžička jedlé sody, 1 prášek do perníku, 2 lžíce kakaa pro barvu, 1/2 balíčku koření do perníku, poleva z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy na zdobení

   Ze surovin zpracujte hladké těsto a nechte alespoň do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujte kuličky zhruba velikosti lískových oříšků. Z nich uspořádejte tělo rybičky, z větších pak hlavu a ploutvičky. Ty mírně zplacatíme. Perníčky potřebují na plechu dost místa, hodně naběhnou. Pečeme při 180°C zhruba 20 min. Hned po upeční potřete rozšlehaným vejcem pro lesk.   Z těsta se dají tvarovat lecjaké tvary. Až vás omrzí „šoulání“ malých kuliček, doporučuju větší, mírně zplacatit. Vypadají jako větší piškoty. V rámci velikonoc lze rybyčky vyměnit za ovečky (větší kulička na hlavu, 9-11 na tělo, a dva válečky jako nožky). Jinak se dá v podstatě dělat všechno. Kytičky, panáčci, fantazii se meze nekladou, zvládnou to i děti. Perníčky jsou hned měkké nadýchané.

Komentáře