Kynuté věnečky s kokosem nebo perníkem Domácí pekárna

 Původ toho receptu najdete na slovenském mimibazaru. Maličko jsem si jej upravila a přidala variantu i pro ty, kteří nemusí kokos.

Ale pro mne je jednička ta kokosová náplň a pokud máte kokos rádi, určitě neváhejte a vyzkoušejte…  Kynuté těsto z 500g polohrubé mouky, 170ml mléka, 2 vajec, 50g másla, 70g krupicového cukru a droždí necháme udělat v pekárně na program TĚSTO.    Na náplň si umíchejte 60g rozpuštěného másla se 100g kokosu a 80g moučkového cukru.

Těsto rozdělte na tři díly.

Dva z nich vždy rozválejte na placku a potřete půlkou kokosové náplně.

PS. pokud chcete udělat náplň pouze kokosovou, použijte o cca třetinu více ingrediencí – tj. 90g másla, 130g kokosu a 100g cukru    Zamotejte jako roládu.    Rozválejte roládu na silnější placku.    Rozdělte placku na cca 8cm široké díly.    Každý díl ještě samostatně trochu rozválejte a uvnitř nařízněte tři pruhy.    Poté uchopte za oba konce a zatočte dokola.    Zamotejte a konce spojte. Měl by vám vzniknout věneček.

Stejným způsobem zpracujte i druhý díl těsta.    Do třetí rolády si můžete připravit perníkovou náplň (je to i varianta pro ty, kdo nemají rádi kokosovou náplň):

100g perníčků namelte v robotu (pokud jsou hodně měkké můžete je i jen rozmačkat najemno pomocí vidličky) a rozmíchejte v 30g rozpuštěného másla, přidejte půl lžičky skořice. Můžete (ale nemusíte) ještě trochu přisladit.

  Věnečky s perníkovou náplní  udělejte stejně jako kokosové.

Nechejte ještě na plechu vystlaném pečícím papírem cca 20 minut dokynout.    Upečte v troubě vyhřáté na cca 180st dozlatova…    Vyzkoušela jsem i ořechovou náplň – příprava stejná jako s kokosem, jen místo kokosu namleté ořechy… taky vynikající… Inovace 2014:

Do náplně jsem dala půl napůl máslo a BIO kokosový olej….. Náplň díky tomu byla ještě kokosovější a všem věnečky moc chutnaly….
Neznáte kokosový olej??

Určitě ho vyzkoušejte. Má široké využití… já ho používám hlavně na masáže – skleničku postavím do misky s horkou vodou a olej, který je v pokojové teplotě tuhý, se rozpustí a teplým masíruji – nejen, že to nádherně voní, ale je to čistě přírodní, vhodné i na citlivou dětskou pleť….

A samozřejmě jej lze použít na vaření a pečení……

Kupuji jej v DM drogerii, ale lze jej objednat i na netu….

Komentáře