Lasagne Hlavní jídla
  Náš Dan tomuto jídlu říká francouzký sáňky aneb la sáně 🙂 a pokud se vám  dodnes nedařily připravit tak, aby byly měkké a chutné, zkuste to podle mého osvědčeného návodu, protože u tohoto receptu nejde tolik o suroviny jako o postup….

 

 

   Lasagne jsou těstovinové plátky, kupuji takové, které se nemusí předem vařit. S receptem je už tak dost práce a představa vaření plátů předem mne děsí….  Kromě plátků  je důležité si připravit dvě omáčky – bílou a červenou.
    Na bílou si připravte bešamel z půl litru mléka. Pokud to umíte klasicky, udělejte to tak. Ale já jsem novodobě zvyklá ohřát půl litru mléka v mikrovlnce, poté do něj zašlehat ponorným mixérem tři lžíce instatní světlé jíšky a na minutu vrátit zpět do mikrovlnky. Vznikne mi bílá omáčka, hustotu by měla mít asi jako palačinkové těsto. Osolím ji, opepřím bílým pepřem a postrouhám kus muškátového oříšku.  Nechám trochu vychladnout a poté zašlehám kelímek (250g) italského sýra ricotta. Asi by šel nahradit nějakou lučinou či tavenými sýry, ale já mám v lasagních prostě ricottu nejraději.
   

 Na červenou omáčku potřebujete asi čtvrt kila mletého hovězího masa, rajčata v plechovce, směs koření na italskou kuchyni, sůl a pepř, cibuli a česnek. 

Mleté hovězí osmahnu na cibulce a česneku (obojí sekám na větší kusy), okořením italským kořením, osolím, opepřím. Přidám konzerovaná rajčata a podusím. Pokud nemáte rádi konzervy nebo ji jako já zapomenete koupit, můžete použít čerstvá rajčata.

      Ty si nařízněte nahoře do kříže, dejte je do misky a zalijte vařící vodou. Po cca 4 minutách vyndejte a oloupejte. Jde to krásně. Vyřízněte „bubáky“, nakrájejte na kusy a přidejte do masové směsi. Už nemusíte dlouho vařit, jen prohřejte. Někdo má rád masovou směs nahrubo, ale já ji z pánve přelévám do mísy a tyčovým mixérem nadrtím najemno…  Pokud použijete rajčata z plechovky bude omáčka červenější, pokud čerstvá rajčata bude oranžovější. 
     Na dno zapékací mísy (raději menší a hlubší) nalijte vrstvu bešamelové omáčky, do ní naskládejte první vrstvu lasagní, tu pokryjte červenou omáčkou – já ještě přidávám kukuřici, ale pokud máte rádi, dejte olivy nakrájené na kolečka (ty bohužel u nás nefrčí), opět dejte vrstvu lasagní, na ně bílá omáčky, lasagně a červená omáčka… a tak dokola… z krabičky uděláte cca 7 vrstev. Na poslední vrstvu lasagní dejte také omáčku a ještě posypte strouhaným sýrem. Žádný plát vám nesmí vykukovat.
     Celkové množství omáček (červené i bílé) by mělo být dohromady určitě přes litr. Já odhaduji, že jsem na krabičku lasagní použila minimálně 1,3l omáčky. Je to velice důležité, protože když dáte tekutiny málo, tak nebudou mít pláty co natáhnout a zůstanou vám tuhé…  Nešetřete kořením ani solí, část toho do sebe vtáhnou těstoviny… obě omáčky by měly být před zapékáním opravdu chuťově dobré – není v nich nic syrového, tak se nebojte ochutnávat…

 

     Zakryjte poklicí (alobalem) a pečete prvních 30 minut na 200st zakryté, poté odendejte víko a dopékejte cca 15 minut, aby se vytvořila křupavá vrstvička sýra….
     Pokud chcete mít estetiku i na talíři  udělejte lasagne na večeři již v poledne a nechte je v pekáči i vychladnout. Studené se totiž mnohem lépe krájí… ale musí se ohřívat, což je myslím zbytečná práce navíc… takže já krájím ihned a servíruji…. na pohled nic moc, ale ta dobrota…
     TIP: Když už se do lasagní pustíte, doporučuji si červenou omáčku udělat z trojnásobného množství – druhý den ji můžete použít na pizzu a třetí den třeba na špagety…. 
Komentáře