Vafle – sladké recepty Moučníky

Vaflovač je úžasná věcička – pomůže vám vykouzlit rychlé občerstvení, brilantní snídani nebo ve slané verzi třeba chutnou večeři.

Zkoušela jsem mnoho sladkých receptů a nakonec u nás doma zakotvily dva – jeden – křehké vafle – chutná mému synovi a dceři a druhý – křupavé vafle – chutnají mému manželovi a mně. Takže zkuste a uvidíte do které skupiny se přidáte právě vy 🙂

Zkoušela jsem i kynuté vafle – jak jinak kynuté těsto miluju, tak v případě vaflí mne zklamalo.
TIP: Zapomeňte na naběračky, lžíce a upatlaný vaflovač. Pořiďte si vyšší nádobu s dobrým „zobáčkem“ na nalévání. Mixuji přímo v nádobě a nalévám na ploténky tolik, kolik potřebuji. Ani kapka nazmar 🙂

Křupavé vafle:

125g másla
100g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
250g polohrubé mouky
100ml vody – nejlépe perlivé
100ml mléka
1/2 balíčku prášku do pečiva

Máslo rozpustím v mikrovlnce a potom smíchám s ostatními surovinami. Kypřící prášek smíchaný s moukou přisypávám naposledy.

_DSC8800[1]-001

Křehké vafle:

100 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
500ml mléka
75 g cukru,
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
špetka soli
1/2 balíčku prášku do pečiva

Postup stejný jako u křupavých vaflí.

Vaflovač vždy před prvním nalitím těsta vymažu silikonovou mašlovačkou trochou oleje. Lze ale použít i sádlo. Na další vafle už nevymazávám, vždy jen poprvé. Hlavně proto, že mám vyndávací plotýnky a myji je v myčce.

TIP: Pokud nemáte čerstvé ovoce na rozmixování použijte trik, který jsem okoukala u Belgičanů – používají na vafle řídkou marmeládu. Využít můžete prázdnou lahev od kečupu, kterou vymyjte a naplňte marmeládou a nařeďte ji převařenou vodou. Proklepejte a uchovávejte v lednici…. a pokud připravujete vafle jen pro dospělé, přidejte místo části vody alkohol 🙂

ImgW

 

Ještě doplňuji na četné dotazy – vlastnila jsem mnoho let  vaflovač/sendvičovač Tefal Avante SW602033 černý/nerez a byla jsem s ním spokojená – hlavně proto, že se dá díky výměnným plotýnkám použít jako toustovač i jako vaflovač a plotýnky můžete mýt v myčce na nádobí. Ale protože nic nevydrží věčně, ani láska k jedné slečně, odporoučel se i on po cca 12 letech do věčných lovišť… a tak jsem si pořídila novou lásku – opět TEFAL a tentokrát s možností dokoupit mnoho výměnných plotýnek… takže se těšte na spoustu novinek…. jako například na donuty, sušenky, využití na listové těsto…..

IMG_20190103_132526

Samozřejmě, že už jsem zkoušela i vegan a bezlepkové vafle – v půjčeném vaflovači….

_DSC1418

Bezlepkové jsou také tyto jablečné vafle v mém videoreceptu:

A samozřejmě ihned na mém novém toustovači Tefal 4v1….

_DSC8761

Další bezlepkovou variantou jsou křupavé pohankové vafle.

_DSC8976
A zkusila jsem i banánové: banán rozmixovat v hrnku mléka, přidat lžíci oleje, hrnek špaldové mouky, půl prášku do pečiva, špetku soli.

Přirozeně bezlepkové jsou i ovesné vafle. 

_DSC8927

A protože bezlepkových vaflí není nikdy dost, tak jsem experimentovala dále – tentokrát i s aquafabou – a vznikly úžasně křupavé bezlepkové vafle….


A jedno ráno jsem z radosti natočila video…. recept je v něm, jen jsem zapomněla zmínit dvě lžíce oleje do těsta…. 🙂

Kromě sladké varianty jsem vyzkoušela i slanou variantu, která může být skvělou večeří či svačinou.

_DSC8733

A samozřejmě lze je udělat i bezlepkové.

A pokud se stravujte běžně, tak samozřejmě můžete na vafle použít i živočišné složky jako u tohoto receptu na slané vafle, které jsem dělala již dříve….

 

Komentáře