Trojdomek Dekorace

Další varianta čajového domku. Tentokrát pro všechny čajomilce, kterým jeden druh nestačí 🙂   Stavebnici domku si můžete objednat v našem e-shopu  (hledejte v sekci předměty k dekoraci – ze dřeva a překližky) – obsahuje opravdu hodně dílků 🙂 ale nebojte, sestavit je dohromady není zas tak složité. Díky přesnému řezání díly do sebe přesně zapadají jako kostičky Lega. 

Tentokrát jsem zkusila jinou metodu než u dekorace jednoduchého domku – nejdříve jsem lepila a až poté jsem malovala…

U lepení dejte pozor, aby na bočnicích směřovaly díly se spojovacím výřezem dolů (výřezy poté zapadají do podstavce).

Na lepení použijte lepidlo na dřevo.

Slepený domek stáhněte například gumičkami a nechte dobře zaschnout.

Poté slepený domek a všechny díly z překližky (tj. kromě podstavce, který je vyrobený z MDF) natřete hodně naředěnou bílou akrylovou barvou.

Dělá se to proto, že surová překližka po prvním navlhčení tzv. „ochlupatí“. Takže pokud rovnou nanášíte barvu, tak by vám štětec o tyto dřevěné chloupky zadrhával (při nanášení barvy houbičkou, kdy barva vytváří jemný plastický vzor tento postup není zas tak nutný).

 Poté co nátěr naředěnou barvou zcela zaschne vezměte smirkový papír – hrubost 80 nebo 90 – a jemně domek obrušte. Malé díly střechy zbrousíte tak, že jimi pohybujete po smirkovém papíru krouživým pohybem. 

Poté natřete slepený domek a štítové díly bílou akrylovou barvou. Natírejte tenkou vrstvu, je lepší natřít dvě tenké vrstvy k dosažení dobré kryvosti než jednu silnou. Samozřejmě, že mezi jednotlivými vrstvami je nutné vždy nechat barvu dobře zaschnout.

Dejte také při natírání pozor, aby vám barva nezatékala do spojů. Pokud se tak stane, očistěte ji buď hned nebo po zaschnutí ji odřízněte pomocí nožíku. Díly do sebe přesně zapadají a každý nános barvy ve spoji by vám vadil při sestavování.

Střešní díly a spodní díl jsem natřela černou barvou. U spodního dílu si dejte pozor, aby se vám barva nedostala do průřezů, které složí k nasazení domku na podstavec.

Díly střechy jsem nakonec natřela z obou stran, usoudila jsem, že to bude vypadat v konečném výsledku lépe. Přeci jen střechy budete čas od času zvedat, aby jste doplnili čajové sáčky a je hezké koukat na čistou práci 🙂

  Na štíty nalepte pomocné trojúhelníčky (ty jediné jsem nakonec nenatírala, dřevo je světlé a díly nejsou zvenku vidět. 

Poté slepte stříšky. Nejdříve do střešního dílu vlepte oba štíty a poté teprve přilepte druhý střešní díl.

U prostřední stříšky lepte tak, že střešní díl se seřízlou hranou je vnější. Doporučuji si to před slepením zkusit jen sestavit a nasadit na prostřední domek.

  Domeček se dá samozřejmě libovolně namalovat, ale často se setkávám s tím, že když v ukázce maluji, tak vás odrazuji od vaší tvorby, protože se na malování necítíte. Proto jsem i u tohoto domku použila ubrouskovou techniku. Tentokrát jsem vytrhávala černé vzory natištěné na bílém pokladu. Díky vytrhávání se po nalepení zcela v podkladu ztratí okraje ubrousku a vypadá to jako by byly květy namalované.   Vytrhané vzory jsem zbavila dvou spodních vrstev a pomocí lepidla na decoupage a štětce s měkkými štětinami jsem polepila celý domek. Nebojte se lepit přes hrany a určitě polepte i boky a zadní díl domečku.   Po zaschnutí nalepených ubrousků jsem celý domek nalakovala matným lakem. Je to lepší, protože lak sjednotí lesklá místa, která vznikla díky lepidlu při lepení ubrousku. I u laku si dejte pozor, aby vám nezatekl do zářezů v podstavci. Pokud máte lak ve spray, použijte jej.   Už zbývá jen vlepit domek do podstavce.   Protože jsem chtěla narušit černo-bílou sterilitu dolepila jsem na prostřední domek malé dřevěné srdíčko natřené na červeno. 

A hotovo.Při nasazování stříšek vždy nejdříve musíte nasadit prostřední stříšku a pak teprve dvě ostatní.

Na ukázce dobře vidíte, které čaje se u nás pijí nejvíce 🙂 s černými i ovocnými jsem měla problém 🙂

Polotovary na domečky můžete samozřejmě objednat v našem e-shopu.

Jednoduchý bez okénkajednoduchý s okénkem a trojdomek s okénky a také trojdomek bez okének.

 

Ukázky prací našich zákaznic:

Komentáře