Malovaná patina Dekorace / Techniky

Často se mne v mailech a na kurzech ptáte na techniku patinování. A protože si myslím, že patinování je jednodušší ukázat než popsat slovně rozhodla jsem se pro vás malou ukázku patinování připravit s názornými ukázkami…

 

Zvolila jsem rám zrcadla a protože patina vynikne nejlépe na strukturovaném povrchu nakreslím si vzory pomocí 3D laku. 

Dále budete potřebovat akrylové barvy – jednu základní a jednu na patinu – vždy by měly být v kontrastu.

Já jsem záměrně rozdělila rámeček diagonálně, abych mohla ukázat jak vypadá světlá patina na tmavém základě a naopak.

 Motiv si můžete předkreslit tužkou a pokud chcete něco složitějšího můžete použít pečící papír nakterý si motiv obkreslíte měkkou tužkou, poté otočíte kresbou na dřevo a propiskou motiv obtahujete a on se vám přenese na dřevo.   3D lakem se maluje jako konturou (například tak jak to znáte z windowcolor barev).  Na tomto detailu  vidíte chybu, která se stane, když si do špičky laku nesklepnete dostatek materiálu. Vytvoří se tam vzduchová bublina a takto vám vyprsknou… ale lze to vatovou štětičkou na čištění uší ihned opravit. 

Poté co 3D lak zaschne (což trvá asi šest až sedm hodin podle nanešené vrstvy a teploty v místnosti, kde vám schne), doporučuji neurychlovat schnutí fénem, můžete poškodit vrstvu laku.

 

  Jednu půlku natřete bílou barvou a po jejím zaschnutí druhou půlku černě. Nechejte opět dobře zaschnout. 

Patinujte – tj. stírejte povrch kontrastní barvou – vždy musíte použít kvalitní jemný štětec (hrubý vám zanechá stopy).

Štětec musí být před namočením do barvy zcela suchý a barvy na něj musíte nanést opravdu miminum.

Mějte u ruky papírovou utěrku a vždy nejdříve vyzkoušejte štětec do papírové utěrky. Pokud špiní utěrku tak, že jen zvýrazňuje perforaci v papíru tak to je to pravé ořechové. Můžete pokračovat na rámeček…

V detailu vidíte jak vypadá konečný výsledek. Nikde by neměla být vidět žádná vrstva kontrastní barvy. Jen jemně setřený povrch.

 

TIP: pokud vám stírání nejde štětcem zkuste si  udělat z kousku bavlněného úpletu  (například starého trika) do kterého si zabalíte vatu nebo kousek vatelínu takový „pompón“) a s tím stírejte. 

 

A zrcadlo je hotovo. Věřte, že nafotit tuhle fotku tak, aby se v zrcadle nezrcadlilo nic nežádoucího, bylo na celém tomto projektu nejsložitější 🙂

A proto pokud chcete některým předmětům vtisknout punc zašlosti tak směle do toho… malovaná patina je mnohem jednodušší než tak klasická, která se dělá tak, že natřete nejdříve předmět jednou barvou a po zaschnutí druhou kontrastní a po zaschnutí obou barev pomocí smirkového papíru vrchní vrstvu dostáváte dolů… (bohužel se občas probrousíte až na „dno“, což není příjemné)

Stejným  způsobem, jen jinými barvami je dělaný tento rámeček – místo 3D laku je naneseno tavné  lepidlo pomocí pistole a malováno je to terrakotovými barvami.

 

Komentáře