Domácí modelína pro děti Nápady / Tvoření s dětmi

Máte malé dítě a velkou spotřebu modelíny – zkuste ji příště pro něj uvařit sami doma…

Nově jsem pro vás natočila videorecept – je z poloviční dávky 🙂

 

 Když jsem před lety byla v Americe, viděla jsem tam v nějakém tvořivém pořadu návod na vařenou modelínu pro děti – sice jsem pochopila princip, ale nestihla jsem si zapsat poměry, ze kterých modelínu vařili. Po návratu jsem sice chvíli pátrala, zda to někdo nezná, ale většinou jsem u nás narazila jen na modelovací hmoty nevařené, které ale díky většímu množství soli docela nepříjemně vysušovaly ruce a nezdály se mi tudíž vhodné pro děti…

Až nedávno mi jedna známá, které jsem o vařené modelíně vyprávěla, poslala odkaz na recept na mimibazaru. Ano, to byl přesně ten recept, který jsem v Americe viděla dělat… Tímto děkuji autorce Karolině P.

Ihned jsem modelínu zkusila uvařit a povedla se mi hned napoprvé. Byla jsem fascinována konzistencí modelíny a její tvárností.

Na půl kila modelíny budete potřebovat:

300 ml vody

150g hladké mouky (lze i polohrubé)

75g soli

2 lžíce octa

1 lžíce oleje

potravinářské barvivo

příp. vonné esence

Ve vodě si rozmíchejte potravinářské barvivo, ocet a olej.

Do teflonové pánve nebo teflonového hrnce (ten teflon je opravdu důležitý, protože v normálním hrnci se hmota děsně chytá na stěny) dejte mouku se solí a zalijte vodou, ve které jste rozmíchali ostatní suroviny.

Můžete ještě kápnout vonné esence, hmota pak příjemně voní.

Vařte na středním plameni a stále míchejte. Po cca 2 minutách se hmota začne lepit k sobě.

Nepřestávejte míchat, dělejte to tak dlouho, jak to jen půjde…

Ke konci vám vznikne velká koule, kterou téměř nepůjde manipulovat, ale snažte se ji stále otáčet v pánvi a prohřívat. Je nutné, aby se mouka dobře propařila, hmota poté nebude lepit.

Vypněte plamen (v případě el.sporáku vypněte a přendejte na studenou plotýnku) a nechcejte v nádobě vychladnout. Poté proměte a dejte buď rovnou dětem na hraní nebo do plastové nádoby s víkem do chladu.

Pokud si dítě nehraje je dobré dávat hmotu do ledničky, déle vydrží… my máme doma už měsíc modelínu v lednici a stále je jako nová.

Nádobí použité na výrobu modelíny můžete i nadále používat po omytí k přípravě jídel, na výrobu není použito nic, co by se běžně v kuchyni nepoužívalo. Hmota je slaná a kyselá, dětem většinou nechutná, ale i když ji ochutnají, nic nehrozí….

Na rozdíl od klasických slaných hmot, byť i tato obsahuje celkem velké množství soli, ruce vysušuje jen maličko a je opravdu na omak velice příjemná….

Moc děkuji Věrce z Přerova, která ihned modelínu uvařila a její dceři, za to že ji skvěle otestovala…

Komentáře