Ponožkoví psi Textilní nápady

Návod na výrobu ponožkových psů – tzv.sock dogs – jsem objevila na internetu a zaujal mne svou jednoduchostí a nápaditostí.

Snažila jsem se do pejsků vnést něco osobního (drátky do ocásků, malované oči), nicméně prvotní nápad jsem objevila na HGTV.com  Na výrobu ponožkového psíka budete potřebovat jeden pár ponožek, nejlépe froté, důležité je, že nesmí mít ochozené paty.
Na velikosti ponožek nezáleží, jen ovlivní výslednou velikost vašeho psíka. Dále si připravte jehly, nitě, vatelín na vycpání, bavlnky na vyšívání, knoflíky apod. Ponožky rozstříhejte podle návodu.
Po rubu sešijte zadní nohy, přední nohy a přišijte hlavu k tělu (pozor, paty ponožek musí být při sešívání nad sebou) – hlavu přišijte tak, že delší část od paty tvoří budoucí vlastní hlavu. Dále sešijte uši a ocásek. Tyto švy lze sešít entlovacím stehem na šicím stroji. Další šití ale už musí být ručně.  Vycpěte vatelínem nebo jiným vycpávkovým materiálem tělo pejska včetně zadních nožek a sešijte čumák tak, že si konec ponožky složíte do pomyslného trojlístku. Díky tomu vám vznikne tlamička pejska a spojnice mezi čenichem a tlamičkou.  Ručně přišijte ocásek a ouška, ty nevycpávejte. Do ocásku je možné zašít tzv.chlupatý drátek, aby bylo možné později ocásek tvarovat (ale není to nutné). Přišijte přední nohy. Dokončete pejska našitím očí, čumáčku. Z kousku látky vyrobte obojek, případně šáteček a uvažte jej pejskovi na krk, zakryjete tím zároveň šev.  Na oči doporučuji použít nitěné knoflíky, které potáhněte kouskem plátna. Za prvé je to bezpečnější, protože knoflík přišijte k hlavičce kolem dokola (nehrozí tak lehce utržení a případné polknutí dítětem a hlavně lze poté na plátno namalovat textilními barvami středy očí apod.).  TIP: Kromě vatelínu můžete vycpat pejsky polystyrenovými kuličkami, pohankovými slupkami apod. Oči lze i nalepit plastové hýbací – můžete si vybrat různé velikosti – směs si můžete objednat u nás v e-shopu.  Skvělý foto postup na výrobu pejska najdete například na www.mimibazar.cz 

 A že z ponožek nemusí být jen psi se můžete kouknout tady.

   Zkuste si třeba z podkolenek ušít opici 🙂 nebo tohoto jezevčíka…Z ponožek můžete ušít i  jiná zvířátka 🙂 Další nápady na ponožková zvířátka. 

 

Komentáře