Krabice s mušlemi Dekorace
  Pro dekoraci obyčejné krabice jsem tentokrát použila odlitky z forem a papír na decoupage. 
    Nejdříve jsem si rozdělala terakotový keramický prášek a nalila ho do formy s drobnými mořskými potvorami prášek poměrně rychle schne, za cca 3 hodiny už bylo možné tvary bez problémů vyklopit. Výhodou silikonových forem je, že je netřeba ničím vymazávat a odlitky jsou skvěle vyndat, aniž by docházelo k poškození formy.
 
     Mezi tím mi také uschnula barva na krabici. Jako základ jsem použila krémový Balakryl. Díky tomu, že na dekoraci budu používat papíry a nikoli ubrousky, mohu si dovolit udělat krabici tmavší než bych mohla při klasické ubrouskové technice…
     to mi připomíná, že možná stojí za zmínku fakt, který jsem zjistila na německých webech o tvoření – tam technice, která používá ubrousky říkají SERVIETTEN TECHNIK tj. ubrousková technika a pokud lepí motivy z papírů, tak tomu říkají DECOUPAGE. Je to myslím přesné pojmenování, protože decoupage je francouzský název a ve Francii téměř ubrousky nepoužívají. Pracují tam výhradě s papíry na decoupage.
   

Jako další vrstvu na krabici natřela opět balakrylem, do kterého jsem postupně přimíchávala měděnou a olivovou akrylovou barvu

Hobby acryl mat.
Barvy jsem záměrně zcela nepromíchala, chtěla jsem aby na krabici zůstávaly znatelné barevné šmouhy po tahu štětcem…

Na víko jsem odlitky přilepila tavnou pistolí a pak jsem je natřela stejnými barvami. Je dobré v tomto případě pracovat s terakot.práškem, není nutné pak přetírat kompletně, protože nevadí, když někde prosvítá hnědá barva.

   

 

 Motivy z papíru na decoupage jsem vystřihnula. Před lepením je nutné je namočit (dobré je použít teplou vodu), na změknutí papíru stačí pak malá chvilka. Z vody vyndáme vystřižený motiv na papírovou utěrku a jemně osušíme z obou stran. Na rubovou stranu naneseme lepidlo na decoupage a přiložíme na místo, kam chceme lepit. Pomocí kousku molitanu přihladíme a zároveň do molitanu vysajeme přebytečnou vodu a lepidlo.

     Dobré je kompletně polepenou krabici přelakovat matným lakem.

 

Komentáře