Focaccia – plněný italský chléb Domácí pekárna
Focaccia (čti fokača) je tradiční italský chléb a je to vlastně taková dalši obměna pizzového těsta a určitě doporučuji vyzkoušet – je skvělá teplá i studená… v původních receptech ji najdete většinou  bez náplně, ale myslím, že s ní je to mnohem lepší… 

 

 

 V pekárně zadělejte těsto z těchto surovin:

300ml teplé vody

3 lžíce olivového oleje 

1 lžička cukru 

500g hladké mouky T650

1,5 lžičky soli 

sušené droží nebo půl kostičky čerstvého 

program TĚSTO

   Dále si připravte náplň – nejlepší je kombinace několika sýrů, já používám nejčastěji hermelín, nivu a balkán – ale složení je opravdu jen na vás. Dále lze přidat do focaccii i olivy, sušená rajčata či bazalku – záleží jen na vaší fantazii.  
 

 Vykynuté těsto rozdělte na přibližně dvě stejné části a jednu z nich vyválejte. V původním receptu bylo vyválení dokulata, ale to se mi nevešlo na plech a tak vyvaluji obdélník na celý velký plech – stejně jako u pizzy to chce vyválet tenší těsto… Pokud chcete foccaciu kulatou, rozdělte těsto na čtyři díly a udělejte dvě foccacie – jednu třeba naplňte olivami a sýrem a druhou jen sýrem apod. 

 

   Vyválené těsto dejte na plech vystlaný pečícím papírem a poklaďte jej kousky sýrů, přípradně přidejte již zmiňované  olivy, bazalku či suš.rajčata…. 
 Překryjte druhou plackou vyválenou do tenka, kraje spojte přehnutím nahoru a přitisknutím. Nechejte dokynout cca 20 minut a před pečením udělejte do placky důlky kloubem prstu. 
 

 Pečeme na 180st cca 30 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý… ihned po vyndání z trouby potřeme lžící olivového oleje, kterou smícháme (nebo se alespoň pokusíme) s lžící mléka. 

PS. Můžete pomazat jen olejem, ale přišlo mi to díky kombinaci se sýry pak celé dost mastné…. 

 

 Focaccia je skvělá teplá, podáváme se zeleninovým salátem a u nás stačí jako večeře… a mám vyzkoušeno, pokud zbyde, tak je skvělá i studená… 

 

Zkusila jsem přefotit… problém je, že ji dělám většinou k večeři a to už je fakt špatný světlo a s bleskem to taky není ono… ale snad tyto fotky jsou lepší :-)) 

Výsledek je vždy výborný…. tentokrát s eidamem, mozzarelou a Nivou.. prostě co lednice dala… 

 

 

Komentáře