Sypaná batika Techniky

Zdá se vám váš šatník fádní? Zkuste s námi sypanou batiku, jejíž výhodou je, že nepotřebujete pro barvení velký hrnec, ani pračku, ve které budete barvit. Stačí několik pytlíčků barev IBERIA na textil, mikrotenový sáček a pár gumiček.

Nejlepší pro sypanou batiku je bílé bavlněné triko nebo jiný kus oděvu. Samozřejmě může mít i jinou barvu, ale musíte počítat s tím, že pigmenty se spojují, tudíž když na žluté triko nasypete modrou barvu vznikne vám zelená.

Triko namočte a dobře vyždímejte. Na tento krok nesmíte zapomenout, protože suché triko v mikrovlnce velice rychle hoří.

Na několika místech na triko chytněte mezi prsty a  nandejte gumičky – můžete samozřejmě i klasicky vyvázat provázkem, ale gumičky se lehce sundavají.

Samozřejmě je možné nasypat pigmenty na rozležené triko, ale výsledek kombinace vyvazované a sypané batiky je hezčí.  Sypejte práškové pigmenty podle libosti z obou stran trika. Pracujte na podložce, kterou můžete po použití dobře umýt nebo vyhodíte. Pigmenty velice barví. Dávejte si pozor, aby neskončili na zemi. Tam by jste je při vytírání nacházeli v podobě barevných šmouh ještě dlouho

Nasypané triko dejte do mikrotenového sáčku (nezavazujte, jen zakruťte nebo založte) a dejte do mikrovlnné trouby na 800W (dle  typu MT – někde je to plný výkon, někde dvě třetiny) a zahřívejte tak dlouho dokud se sáček nafukuje a od doby nafouknutí cca další 3 minuty. Poté sáček opatrně vyndejte, je velice horký a dejte do studené vody a proplachujte, sundejte gumičky a opět propláchněte.

Nakonec zafixujte v octové vodě (cca 1dcl na 10l vody).

Hotové triko první tři praní ještě perte v ruce, poté můžete běžně s barevným prádlem.

 

Pokud se vám  nápady na úpravu triček líbí, doporučuji moji knihu 100a jeden nápad na originální triko. Pokud ji neseženete (je to už pár let, kdy vyšla), tak moji novější o tvoření na trička Hrátky s textilem.

Komentáře