Spirálová batika za studena Techniky

Konečně batika pro ty, kteří nemají velký hrnec a čas vařit barvy!!! Stačí jen teplá voda z kohoutku a módní hit může být váš!

 Batikování má u nás velkou tradici, však doposud vyžadovalo převážně vaření barev i textilu, což znemožňovalo použití některých typů vývazů a vzorů. Avšak firma Iberia přišla na náš trh s novými barvami, které nevyžadují tepelnou fixaci a umožní tak vícebarevné batiky bez nutnosti převazování a postupného barvení.
Také si jejich pomocí můžete na trikách a jiném textilu vytvořit spirálu, což je hit nadcházejícího léta. Pro její vytvoření budete potřebovat sadu na batikování KIT Tie and Dye od Iberia, která kromě barev s aplikátory obsahuje i rukavice a gumičky potřebné k batikování spirálového vzoru.Poznámka: Sady Iberia KIT Tie and Dye se přestaly vyrábět v roce 2009, ale nabízíme vám v našem e-shopu reaktivní barvy české výroby, které fungují stejně 🙂   Do aplikátorů napusťte teplou vodu (stačí z kohoutku – cca 40°C) po rysku a důkladně protřepejte. Sada obsahuje tři základní barvy – žlutou, modrou a červenou – ale jejich míchání a překrýváním můžete získat celou škálu barev. Bílé triko (jedině na bílém podkladu jsou barvy krásně zářivé) namočte a smotejte podle animace. Převažte pomocí gumiček a vytvořte tak tvar podobný pizze.  Každý dílek „pizzy“ představuje jednu barevnou spirálu. Barvy z lahviček nanášejte a důkladně barvu zatlačte do textilu. Po nanesení jedné strany otočte a aplikujete i z druhé. Pracujte na stole pokrytém igelitem nebo přilnavou fólií. Přebytečnou barvu, která vyteče na stůl vysajte papírovou utěrkou a triko zabalte do igelitu či fólie nebo přendejte do sáčku.  Jestliže opravdu nespěcháte, nechte v sáčku či igelitu 12 – 24 hodin barvu působit. Pokud ale vyrábíte dárek na poslední chvíli nebo chcete druhý den již v triku omráčit sousedku, můžete fixaci urychlit pomocí mikrovlnné trouby, do které sáček s trikem vložíte a na plný výkon fixujete cca 5 minut. Ale doporučuji si najít čas a nechat barvy působit na textilu zabaleném v igelitu – jsou pak zářivější a mnohem sytější.  Po vyndání z MT nebo po uplynutí požadované doby vyndejte textil ze sáčku a opravdu důkladně propírejte v tekoucí vodě tak dlouho než bude téci čistá. Doporučuji ještě další dvě tři praní ručně, poté již ale můžete prát v pračce na program pro barevné prádlo (30°C).
Kromě triček si můžete spirálu udělat třeba na polštáře nebo potahy na zahradní židle – pokud chcete mít více kusů totožných, složte jednotlivé kusy plátna na sebe a smotejte je dohromady a barvu pak aplikujte na všechny kusy zároveň.
Obsah sady pro batiku triček KIT Tie and Dye je nutné zpracovat najednou, proto si připravte čtyři až pět triček. Pokud budete barvit jen dětská trika, vystačí vám na cca šest kousků. Čím kvalitnější bavlna (větší gramáž), tím lépe barvy působí a konečný výsledek je dokonalý.
Kromě spirály můžete samozřejmě vytvářet i jiné vývazy a sklady, další návody najdete uvnitř balení soupravy. 

Samozřejmě, že jsem zkoušela nahradit barvy ze sady klasickými práškovými barvami Iberia a fixovat je v MT, ale výsledek nebyl tak hezký jako z originálních barev, barvy byly temnější a trika neměla tu správnou „jiskru“.

Existují samozřejmě i průmyslové reaktivní barvy, práce s nimi je hodně podobná práci s barvami KIT od firmy, jen se maličko liší pracovní postup…  připravujeme do prodeje tyto barvy i v maloobchodním balení a přesný popis poté najdete na našich stránkách…

 

Pokud použijete barvy na materiál, který není čistě bavlněný, většinou se textil neobarví vůbec. Ale občas se podaří kouzlo nechtěného  – tak jak vidíte na obrázku vlevo. Triko bylo s příměsí polyesteru, čehož jsme si při barvení nevšimli a po vyprání místo křiklavých barev bylo jen takové jemně zapudřené… kytičky jsou dodělané až na hotové triko pomocí textilní barvy a vystřižené šablony.

Pokud máte chuť, koukněte, jak se batikuje prostěradlo!! Video z Loskutáka vám to ukáže.

 

Komentáře