Malování na malířská plátna Techniky

 

 

  Malířská plátna přináší pro moderní kreativní tvorbu spoustu možností k využití.

 

 

   Sice původně byla asi výhradně určena skutečným výtvarníkům, kteří pomocí olejových barev v ateliérech protkaných vůní terpentýnu vytvářeli hodnotná díla. Ale pokud máte jen trochu nadšení a šikovnosti můžete si obraz zkusit namalovat také. Co na tom, že neumíte malovat 🙂
   
Malířské plátno
je vlastně dřevěný rámeček potažený našepsovaným (natuženým) pevným bavlněným plátnem. Pro moderní malování, kdy se obrazy nerámují, je opatřen sponkami ze spodní strany. Dále ve spodní části najdete dřevěné kolíčky, kterými se rám napíná. Pro malování akrylovými barvami jsou téměř zbytečné, protože barvy jsou lehké a nehrozí, že by plátno prověsily, ale pro jistotu si je zastrčte do vyfrézovaných zářezů v rozích. Máte tak jistotu, že je najdete, až je budete potřebovat.
   
Na malování doporučuji akrylové barvy jemnější a řidší konzistence – skvělé jsou například Rubens Atelier. Barvy by měly mít jemnou, máslovitou konzistenci, aby se po ploše pěkně roztíraly.
   

  • Na namalování pozadí obrazu si můžete vzít větší plochý štětec, ale stejně dobře se pracuje i molitanovými houbičkami, které ale předem namočte a vyždímejte.
  • Barvy roztírejte po plátně, vyhrajte si s přechodem barev. Do čerstvé barvy můžete i jemně pomocí špachtlí vyrýt drobné linky, které mohou představovat trávu apod.
  • Nezapomeňte natřít i hrany plátna.
   

  • Než vám zaschne podklad přemalujte si vybraný námět pomocí velmi měkké tužky na pečící papír. Máte-li podklad tmavý použijte na překreslení bílou nebo žlutou pastelku.
  • Pečící papír otočte namalovanou plochou na plátno a linky obtáhněte z druhé strany tvrdší tužkou nebo dřevěným koncem štětce.
   

  • Motiv vymalujte opět pomocí akrylových barev.

  • Můžete samozřejmě kombinovat motivy malované a nalepené například pomocí ubrouskové techniky…
 
  •  Hotový obraz již není nutné nijak fixovat, dokonce se moderní obrazy ani nerámují. Na zeď se věší buď přímo za hranu dřevěné lišty nebo na dřevěnou lištu přitlučte malý závěs. 
   

  • Pokud si opravdu nevěříte, můžete jako základ obrazu použít ubrousek – ten nalepte pomocí lepidla na bílé plátno. Kraje ubrousku před nalepení na plátno otrhejte, aby lépe splynul s okolím. Drobné zmačkaniny, které vám většinou při lepení vadí jsou v tomto případě žádoucí, vypadají velice přirozeně…
  • Po zaschnutí ubrousku nanášejte na zbylou plochu barvy tak, aby vytvořily volné pokračování motivu z ubrousku, nebojte se barvou přejet i na nalepený ubrousek. Samozřejmě lze obraz doplnit různými strukturovacími pastami.

 

 Malířská plátna lze použít i na vytváření koláží, kdy pracujete se skvělým lepícím médiem Malgel nebo můžete vytvářet skvělé obrazy pomocí maskovacího lineru… více o těchto technikách se dozvíte v článcích MASKOVACÍ LINER a KOLÁŽE

 

A stejně jako ostatní techniky i práci s malířskými plátny si můžete vyzkoušet na některém z mých kurzů. 

 

Další inspirace na malování pláten můžete najít v galerii.

Komentáře