Koláže Techniky
    Koláž nabízí spoustu možností zkombinovat nejrůznější materiály – zkuste to také! 

 

   

Koláž je jedním z nejpozoruhodnějších a také nejtypičtějších technických a výrazových prostředků, které se objevily na umělecké scéně 20. století.

Slovo odvozuje svůj původ z francouzského „collage“ znamenající lepení, které by tedy mělo být určujícím znakem.

 

   

 Nebyl to nikdo jiný než právě Pablo Picasso, kdo vpojil do svého obrazu kus voskovaného plátna imitujícího proutěný výplet. Georges Braque zase nalepil do kresby papírovou tapetu. Heterogenní prvek byl výtvarnou transplantací, která se ujala už v letech 1912 – 1914. Papírové koláže  spojené s kresbou neměly pouze doplňovat obraz, ale vnesly do kompozice jistý významový posun. Předmětný prvek, například výstřižek z novin, který pominul s dobou, se kresbou fixoval a dodal jí atmosféru bezprostřední konkrétnosti.

Na obrázku vidíte jednu známou koláž Majida Farahani.

   

 Zkuste si i vy zahrát na Picassa a udělat si svůj vzpomínkový obraz… zakomponujte do obrazu vstupenky, pohledy, fotografie, doplňte jej kamínky, peříčky a jinými drobnými předměty. Jako základ opět doporučuji použít malířské plátno nebo našepsovanou desku. 

Nejdříve si namalujte barevný podklad stejně jako je to popsáno v článku MALOVÁNÍ NA MALÍŘSKÁ PLÁTNA

 

   

 Po zaschnutí podkladu aranžujte vámi zvolené obrázky a předměty tak, aby se doplňovaly a ladily. Skvělé jsou například papíry na decoupage – vystříhejte nebo vytrhejte jednotlivé motivy a zakomponujte je mezi vlastní obrázky. Kraje papírů můžete například opálit nad svíčkou, ozdobně nastříhat apod. 

Protože například fotografie, ale i drobné předměty jsou celkem těžké je dobré na lepení místo klasického lepidla použít lepící gel – tzv. Malgel od firmy Nerchau, který je dostatečně silný, aby vše udržel a navíc po zaschnutí není lesklý a je dokonale průhledný.. 

   

 Koláž je opravdu pro každého… zkuste a uvidíe a pokud se vám výsledek bude líbit, podělte se o něj i s námi  – vyfoťte jej a vložte jako inspiraci do sběrny v galerii. 

Tam také najdete v sekci Malířská plátna další inspirace. 

Tuto techniku vám v pořadu Rady ptáka Loskutáka představila Lucie Faltýnková:

Komentáře