WindowArt Dekorace / Techniky

Kouzlo malování se slupovacími barvami na sklo WINDOW ART spočívá v jednoduchosti, široké škále uplatnění a hlavně v možnosti kdykoli vyměnit okoukaný motiv za nový.

Barvy jsou tekuté, při práci mají mléčnou barvu, po zaschnutí  krásně zprůsvitní.

Vzhledem k tekutosti barev je dobré používat konturu, která je na stejné bázi jako barvy, ale je hustší a díky tomu se s ní dají kreslit linky, které po zaschnutí zadrží barvu.

Obrázky namalované klasickými slupovacími barvami (Window Art) lze bez lepidla připevnit na jakýkoli hladký povrch (jsou tzv. adhezní)  jako např. sklo, plasty, keramiku, porcelán, zrcadlo apod.

Nakreslený nebo vytisknutý motiv zasuňte do prospektové fólie nebo pokud máte větší formát předlohy a nechcete jej zastřihávat, tak ho můžete položit pouze pod fólii.

Nejdříve pomocí konturovací barvy obtáhněte obrysy. Pokud chcete mít kontury velmi tenké nasaďte na lahvičku kovovou špičku (je to speciální nástavec, který je nutné koupit zvlášť, ale pro jemnou práci se určitě vyplatí).

Nanášení kontury vyžaduje částečně cvik, věřte, že s každým dalším obrázkem se vám povede lépe a lépe. Pravidelnost kontury vyžaduje jednak jistou a pevnou ruku, kterou stejnoměrně z lahvičky vymačkáváte barvu a také stále stejnou rychlost nanášení.

Lahvičku s konturovací barvou držte mírně šikmo těsně nad fólií a mírným tlakem vymačkujte barvu. Tah ruky by měl být stejnoměrný, protože jen tak se vám podaří rovná hladká linka, když zrychlíte, linka se ztenčí a když zpomalíte, bude silná.

 

Dbejte na to, aby všechny kontury byly uzavřené. Barvy jsou tekuté a mohly by případnou mezírkou protéci tam, kde je nepotřebujete…

Doba schnutí kontur je u jednotlivých výrobců různá, tuto informaci najdete na obalu barev. Zpravidla se pohybuje mezi 2 – 4 hodinami.

Po zaschnutí kontur nanášejte barvy mezi kontury v dostatečném množství tak, aby se dostaly až ke kontuře.Pokud by zůstala mezi vnitřní plochou a konturou mezera, mohl se vám obrázek při sundavání poškodit. Při nanášení barvy si můžete pomoci i párátkem, kterým barvu natlačte až na konturu.

 

14.5.2016 – Obrázky na nápojové konvice na fotce jsem malovala na penzionu Permoník asi před třinácti lety – po dvou letech jsem se na penzion vrátila a obrázky byly stále stejně pěkné – a to se konvice denně používají a myjí…  a teď přijde to nejlepší – po 13 letech mi poslali z penzionu fotky a prý obrázky stále drží 🙂

Kvalitní barvy téměř netvoří vzduchové bublinky, ale pokud se vám tam přeci jen nějaká objeví, propíchněte ji jehlou či špendlíkem. Na každou další bublinku je nutné otřít špičku jehly do papírového ubrousku, protože pokud by na ní zůstala barva, tak se vám další bublinka nepodaří propíchnout.

 

TIP: Pokud chcete umožnit práci s barvami dětem doporučuji jim předmalovat konturu – výplň barvou je poté pro ně zábava a hra…. 

Barvy je možné přímo na fólii prolínat a to mnoha způsoby.  Můžeme do sebe nechat zapouštět barvy nanesené vedle sebe, pak bude barevný přechod velmi jemný. Dále můžete prolínat barvy pomocí nanášecí špičky či párátka. Různé možnosti najdete v námětech pro práci. Také lze do vlhké barvy zapouštět drobné korálky, flitry či mozaikové kamínky.

Barvy schnou nejméně 24 hodin, ale i více, záleží v jaké vrstvě je nanesete. Po dokonalém zaschnutí obrázek opatrně odloupněte a přemístěte na vybraný povrch. Přilepíte jej pouhým přiložením a přitlačením.

 

Tip:

Nepovedené kontruy můžeme odstranit ihned pomocí papírového ubrousku nebo vatové tyčky. Pokud se jedná o malý kousek a máte obavy, že při jeho odstraňování na mokra poškodíte i dobře nanesenou konturu, tak ho nechte zaschnout a poté jej odřízněte skalpelem nebo ustříhněte nůžkami.

Drobné detaily jako jsou např. řasy, fousky apod. můžete namalovat konturou až na hotový obrázek, usnadní vám to následné nanášení barvy, jen je nutné si uvědomit, že pokud takto dozdobený obrázek použijete na sklo, může se stát, že z druhé strany nebudou tyto detaily dobře viditelné.

 

Několik dobrých rad pro práci se slupovacími barvičkami

1. Dejte pozor na to, aby prospektové fólie, na které malujete neobsahovaly PVC, protože by se vám potom nepodařilo obrázky sloupnout.

2. K míchání barev použijte vždy barvy jednoho výrobce, mohlo by se stát, že barvy od dvou různých firem by se dobře nespojily. Ale pokud vybarvujete jen políčka, není problém použít i barvy od více výrobců.

3. Protože barvy při nanášení vypadají jinak než po zaschnutí, kdy krásně zprůsvitní, udělejte si na jednu fólii malý vzorník vašich barev.

4. Pokud se vám zdá barva dost hustá, můžete ji zkusit naředit průhlednou barvou.

 

5. Pro dosažení co nejlepšího výsledku se určitě vyplatí nakoupit značkové barvy, u kterých máte jistotu, že jsou po zaschnutí krásně pružné a i po delší době zůstanou pružné a při manipulaci se obrázek nepoškodí.

6. Obrázky vytvořené slupovacími barvami jsou citlivé na střídání teplot. Když je zima, tak se lámou a při velkém teple se roztahují. Počkejte raději se sundavání na běžnou venkovní teplotu kolem 15-20stupňů.

7. Pokud však potřebujete v lednu sundat vánoční výzdobu a nechce se vám čekat do jara, použijte fén a jemně obrázek nahřejte. V létě naplánujte výměnu obrázku na časnou ranní hodinu, kdy sklo bývá ještě chladné.

 

8. Je-li obrázek vysušený sluncem či teplem ústředního topení a při sundavání se láme, nastříkejte na něj pomocí rozprašovače na květiny teplou vodu a nechte působit cca půl hodiny a teprve poté jej  sundejte.

9. Nejde-li vám sejmout obrázek z fólie a jste si jistí, že jste použili správný prospektový obal, je možné, že ještě není dostatečně zaschlý. Pokud ani po další době nejde sejmout, je vrstva barvy nejspíš velmi tenká nebo je v místnosti velké teplo. Zkuste na chvíli umístit obrázek do ledničky (pozor nikoli do mrazáku!) a poté sejmutí opakovat. Tento postup také doporučuji při snímání velkých namalovaných ploch.

10. Okno či povrch na který budete obrázky „lepit“ by měl být dokonale čistý a hlavně zbavený zbytků okenních čistidel, protože tenzidy těchto prostředků mohou poškodit barvy.

Doporučuji proto okno vždy přetřít hadříkem namočeným v octové vodě.

PS. Pokud se rozhodnete namalovat si draka podle mé šablony, malujte zvlášť hlavu a zvlášť každou z mašlí a na okno poté nalepte tak, že uprostřed táhnete skutečný provázek… 

 

 

 

Komentáře