Reliéfní pasty Techniky

 

   Pokud vás již začaly nudit krakelovací laky a pátráte jak jinak vyrobit obrázky z ubrousků, nabízím další možnost – použít reliéfní pasty. Jedná se o speciální pasty různých hrubostí, které mohou dodat vašim obrázkům další rozměr.

 

 

   Nanáší se pomocí špachtlí, které v domácích podmínkách lehce nahradí kuchyňský nůž, nefunkční kreditní karta nebo se dají koupit levné plastové špachtle, kterými se také dobře pracuje…
Pasty můžete nanášet na různé povrchy – lze jimi zdobit dřevěné rámečky obrázků (zde se dá skvěle použít hrubá nebo jemná strukturní pasta písková). Dále můžete použít všechny druhy past na desky z HDF, které mají hrubší povrch a pasty se na ně celkem snadno nanášejí.
   Jako „vrchol“ použití strukturních past je dekorace malířského plátna nataženého v dřevěném rámečku. Protože takto vyrobené obrázky se často věší na zeď bez dalšího rámování, doporučuji zakoupit rámy, které mají plátno přisponkované na zadní straně (některé firmy totiž nabízejí plátna sponkovaná zboku).
Pro ty kdo si netroufnou ihned na rámeček, tak je ještě možnost vyřádit se na malířském plátně, kterým je potažená sololitová deska.
   Existují různé typy past. Osobně vyzkoušené mám tyto a proto vám je mohu doporučit:

  • Hrubá písková pasta – GROBSAND – imituje hrubý písek. Doporučuji rozprostřít pomocí molitanové houbičky.
  • Jemná písková pasta – FEINSAND – jemný písek, který se stejně dobře jako hrubý nanáší nejlépe molitanovou houbičkou.

    TIP: pokud chcete aby písek vypadal skutečně jako písek, máte ještě jednu možnost – na rámeček nebo desku nejdříve natřít lepidlo a poté obtisknout obrázek v misce, do které prosijete jemný písek… opakujete tak dlouho, než je vrstva písku jednolitá.

   

  • Lehká strukturní pasta –LEICHTSTRUKTURPASTE – pasta s jemnou strukturou pro větší plastické tvarování.
  • Akrylová modelovací pasta –MODELLIERPASTE – jemná hladká modelovací pasta.

    TIP:i u těchto past existuje levnější, nikoli však kvalitnější, náhrada – modelovací hmotu Keraplast light můžete „rozpatlat“ s vodou a pracovat s ním jako s pastou.

   

  • Strukturní pasta ZLATÁ – barevná pasta vhodná na speciální efekty – lze ji například nanášet přes šablony apod.
  • Strukturní pasta GRANITOVÁ – stejně jako zlatá pasta je určena na konečné dozdobení, drobné efekty.

    TIP: Barevné akrylové pasty si samozřejmě můžete vyrobit sami – stačí do lehké nebo modelovací pasty přimíchat akrylovou barvu – lze poté nanést více barev vedle sebe a například vidličkou promíchávat a vytvářet barevný mramorový efekt…

   Chcete si vyzkoušet pasty a přitom nekupovat velká balení?? Potom doporučuji zkusit soupravu STRUKTURPASTEN.
Všechny typy strukturních past se po zaschnutí dají natírat akrylovými barvami. Barvy můžeme nanášet buď klasicky štětcem nebo použít molitanovou houbičku. Když budete mít otevřené akrylové barvičky, zkuste si zahrát na malíře a míchejte barvičky podle barev na ubrousku. Věřte že není moc těžké domalovat rámeček nebo obrázek na plátně. Každý v sobě máme schopnost malovat, jen bohužel v mnohých z nás byla ubita již v ranném dětství. Myslím, že začít tím, že se budete snažit domalovat okolí obrázku z ubrousku může být váš start.

 

 Malá rada: Byť se zdá, že žehlení ubrousků na rovné plochy je nepřekonatelné, doporučuji, pokud budete ubrousek používat v kombinaci s pastami, klasické lepení a vůbec nevadí sem tam malá zmuchlinka, ba naopak, obrázek bude působit ještě věrohodněji.

Dalším druhem reliéfních past je praskací pasta – tj. pasta, která se chová stejně jako barva nanesená na spodním krakelovacím laku -její použití vydá na samostatný článek a proto si o ni můžete více přečíst zde.

Komentáře