Mramorování Techniky
   Mramorovací barvy jsou barvy na bázi organických ředidel, které jdou aplikovat na téměř každý povrch.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Vhodné povrchy jsou: hedvábí, papír, dřevo, umělé hmoty, sklo, akrylové sklo (plexisklo), papírová hmota, skořápky (vyfouklá vajíčka), svíčky, kov, styropor. Doba zasychání je různá, přímo úměrně závisí na povrchu výrobku, který jsme mramorovali. Většinou se pohybuje mezi 1 a 3 hodinami. Ale pozor u svíček – čím hladší je jejich povrch, tím déle schnou… některým to trvalo i několik dní…
Zdobené předměty lze otírat vlhkým hadrem, pozor nelze pro jejich mytí používat např. silné saponáty nebo myčku na nádobí. Mramorované hedvábí lze prát ručně v jemném prostředku na praní.

Jsou dva postupy při mramorování a jejich použití je dáno velikostí a druhem předmětu.

Menší předměty nebo předměty, které lez ponořit se mramorují PONOŘENÍM. Tento postup je vhodný při mramorování vaječných výfuků, papírových koulí, svíček, skleniček, váziček. Postup vidíte na obrázcích.

Lehké předměty, které nelze ponořit se mramorují POLOŽENÍM na hladinu. Také zde vidíte postup na obrázcích.

Postup při mramorování je v obou případech stejný:

  1. Na vodní hladinu nakapejte několik kapek barvy, kterou je nutné před použitím důkladně PROTŘEPAT! Pozor – barva ulpívá i na stěnách nádoby, kterou použijete, proto si vyberte nádoby, které nadále budete používat jen k mramorování. Velikost vodní hladiny by měla být stejná nebo o něco větší než je povrch mramorovaného předmětu.
  2. IHNED začněte pomocí špejle (plastové vidličky apod.) Pokud budete váhat, spojí se barvy a vytvoří blánu, se kterou již nelze nic dělat… během míchání můžete ještě přikapávat barvy. Lahvičky držte šikmo, nikoli kolmo…
  3. Ponoření by mělo být pomalejší, naopak vyjmutí by mělo být rychlé.
  4. Zbytky barev na hladině již nelze použít, sejměte je papírovým ubrouskem z hladiny, aby hladina byla čistá. Osobně doporučuji před každým dalším mramorování použít čistou vodu.

Barvy obsahují organická ředidla, proto s nimi děti mohou pracovat pouze pod dozorem dospělých!!!

Další dobré rady:

  • Pro mramorování větších kusů jednoduchého hedvábí (šátky, šálky apod.) nebo papírů (od cca A5 výše) doporučuji místo vody použít klihový roztok, který zabrání rychlému potopení zdobeného archu. Připravíte ji tak, že do 1 l vody zašleháte metlou 1 lžíci lepidla (nejlépe TAPOSA, která už je v tekutém stavu, pokud použijete sypké lepidlo, je nutné nechat lázeň cca 6 hodin stát). Tato lázeň umožní cca 7 až 10 mramorování, poté je nutné ji vyměnit za novou.
  • Na hladině se barvy nesmíchají, tudíž můžete použít modrou a žlutou bez rizika, že by vám vznikla zelená. Pokud chcete barvy míchat, musíte tak učinit v nějakém malém kalíšku (vhodné jsou kalíšky od smetany do kávy) a teprve poté nakapat na hladinu.
  • Barvy nejsou krycí, proto na tmavých površích nevyniknou. Také to znamená, že budete-li dekorovat např. žlutý předmět modrou barvou, bude se jevit jako zelená.
  • Pokud chcete použít jen jednu barvu, použijte bezbarvou mramorovací barvu – č. 100 – která se promíchá s barvou a umožní tak mramorování jen jedním odstínem.
  • Sklo a kov je nutné před mramorování vyčistit lihem.
  • Pořadí kapaných barev podstatně ovlivňuje vzor. Většinou totiž druhá barva potlačí první, takže druhý barevný tón vyniká.
  • Zkoušela jsem mramorovat i hedvábný šátek, ale jsou tu problémy jednak s opatřením dostatečně velké vodní plochy, ale hlavně ve výsledu je díky průhlednosti hedvábí mramorování nevyniklo. Proto doporučuji mramorovat hotové hedvábné výrobky – kravaty, motýlky, pouzdra na brýle, kosmetické taštičky apod., protože tím, jak jsou podložené, je mramorování velmi efektní.
  • Veškeré nechtěné skvrny lze vyčistit nitroředidlem (C6000), ale pozor, některé povrchy může narušit, proto raději vždy pokryjte pracovní desku ochranou fólii a pracujte v rukavicích.

Nabídku mramorovacích barev najdete v e-shopu, stejně tak jako nabídku hedvábných hotových hedvábných výrobků (pouzdra na brýle, kravaty a kosmetické taštičky.

Fotografie postupu mramorování jsou z letáčku fy MARABUwerke GmbH Germany, lépe by se mi to nafotit nepovedlo. Ostatní fotografie jsou moje vlastní výrobky….


Komentáře