Gelové svíčky Techniky


     Mihotavé světlo svíček je příjemné a pokud navíc vychází z krásné svíčky, pak je navíc i krásné. Voskové svíčky zná každý, ale gel je na trhu zatím stále novinkou. Jedná se o speciální svíčkový gel a díky jeho vlastnosti – průhlednosti – si při výrobě svíček můžete popustit fantazii z uzdy.

 

Jako výplň a dekoraci zároveň můžete použít libovolný materiál, jedinou jeho vlastností musí být odolnost vůči horku. Můžete si to vyzkoušet předem pomocí horké vody. Vydrží- li ponoření do vřící vody, můžete ho použít s klidem do svíček. Pro příklad – použít můžete mramorovou drť (barevné a mnoha velikostí ji seženete v prodejnách pro akvaristy), mušličky, ulitky, kamínky, sušené květiny a plody, dřevěné dekorace, těstoviny, korálky apod.).Můžete použít i dekorace z plastu, ale především u nich je nutná zkouška horkou vodou.
Jediným pravidlem při výběru skla, do kterého budete svíčku odlévat, je silná stěna. Opět si můžete pomoci horkou vodou – pokud sklenka snese nalití vřící vody bez toho, aby praskla, je pro gelovou svíčku vhodná. Je mnohem lepší, když vám praskne ve dřezu při nalití vřící vody, než aby se totéž stalo při hoření, protože gel je hořlavina…
gelová svíčka s čaj. sáčkem,suš.citrónem a šípky Nejdůležitější složkou je samozřejmě gel. Jedná se o speciální svíčkový gel, jak jsem uvedla výše je to hořlavina a proto se s ním musí pracovat s nejvyšší opatrností. Na rozpuštění potřebujete nádobu – je jedno jestli skleněnou konvici z varného skla nebo hrnec. Skleněná konvice jen umožňuje lepší kontrolu. Rozpouštíme přímo na plotýnce (pokud máte plynový hořák, použijte rozptylovač plamene nebo plát), od sporáku neodcházejte a stále míchejte. Vodní lázeň NELZE použít, protože jediná kapička vody, která se dostane do roztaveného gelu ho zmatní a tím pádem trvale znehodnotí. Použité nádobí lehce po práci očistíte – ztuhlý gel oloupete, schováte pro další práci a nádoby běžně umyjete.

Na barvení gelu se používají speciální barviva do vosků a gelů – malý kousek rozpusťe v gelu a přidávejte podle požadované intenzity zbarvení… 

Na dno sklenky narovnáme dekorace a pomalu zaléváme rozpuštěným gelem. U přírodnin musíte počítat s tím, že se začnou uvolňovat vzduchové bublinky. Pokud lehké věci ve svíčce „poletují“, můžete je usměrnit pomocí špejle. V podstatě s výplní můžete pracovat tak dlouho, dokud gel nezačne tuhnout – tj. cca 10 minut.

gelová svíčka s twistartovou kytičkou Do svíček se používají voskované svíčkové knoty. Dodávají se s plíškem na jednom konci. Ale osobně tyto plíšky odstříhávám, protože knoty dávám do svíček úplně na závěr (na rozdíl od doporučení výrobců, kdy se má dát knot na začátku), protože se tím vyhnu problému udržení knotu ve správné pozici. Ve chvíli, kdy gel začíná tuhnout a můžete se prstem dotknout povrchu, píchněte doprostřed svíčky špejlí nebo kovovou jehlou na špízy, trošku odhrňte gel a vložte knot. Jehlu vytáhněte a gel obejme knot. Pokud se na povrchu udělá hrbolek, stačí nalít trošku horkého gelu a hladina se opět dokonale srovná.
Použijete-li větší (širší) sklenku, je dobré vložit více než jeden knot. Často vyhoří gel pouze kolem knotu, ale to není na závadu. Zbylý gel můžete ze sklenky vyškrabat, opět rozpustit a vyrobit novou svíčku.
Kromě barvy můžete do horkého gelu nakapat i vonné esence a svíčka poté bude během hoření navíc i příjemně vonět.

TIP: Moc hezky vypadají sklenky pomalované vitrážovými barvami a vyplněné pouze čirým gelem.
V e-shopu najdete nabídku gelu, barviv a vůní.


Komentáře