Terakotové barvy Techniky
  Líbí se vám vzhled hrubé, režné keramiky? A víte, že pomocí barev Terra můžete tento vzhled dát předmětům, které již máte doma a sladit je tak s ostatními terrakotovými dekoracemi? Pak tu pro vás mám nové barvy TERRA.

 

  Na začátku tohoto článku si dovolím citovat Wikipedii, která vám na dotaz co je terakota sdělí toto:
Terakota nebo také terra cotta (latinsky: „vypálená hlína“) je druhem keramiky. Je využívána k výrobě keramiky, vodovodů nebo dekorací staveb. Terakota byla od období starověku využívána, k výrobě soch a sošek, keramiky, cihel nebo střešní krytiny. Nejstarší terakotové sochy bývaly po svém vytvoření sušeny na slunci. Později bývaly vypalovány v popele otevřených ohnišť a posléze již v pecích při vysokých teplotách, jak je tomu dodnes.
   Terakotové barvy ve své podstatě nejsou vlastně barvami, jedná se o jemný terakotový prach spojený s pojivem, díky čemuž natřené předměty získávají nejen novou barvu, ale i povrchovou strukturu, která je velice shodná s opravdovým keramickým povrchem.
Barvy můžete využít na opravdu různorodé podklady – sklo, plech, keramiku, dřevo a dokonce i na plast. Povrchy musí být dobře odmaštěny. Hodně hladké povrchy doporučuji jemně sbrousit smirkovým papírem, barvy se na ně poté lépe aplikují.
   Barvy terra najdete v e-shopu v několika odstínech podle místa původu keramiky. Díky tomu můžete zkusit i kombinaci barev – jejich prolínání nebo třeba zvýraznění vystouplých míst na předmětu kontrastní barvou.
 Na nanášení používejte štetce, houbičkou to v tomto případě jde hůř.
   Zajímavý povrch jakoby posetý provázky získaly předměty díky tavnému lepidlu – více o tomto nápadu si můžete přečíst zde.  Chcete-li na předmětu dosáhnout pravidelné tvary zvolte místo tavné pistole třeba 3D lak, je však nutné počítat s tím, že doba schnutí laku je na rozdíl od tavného lepidla mnohem delší.
Pokud jste předmět „jen“ natřeli, můžete po zaschnutí ještě dát předmětům pravý terakotový punc a to tak, že povrch lehce zbrousíte….
 

 Dle výrobce jsou barvy vhodné i na venkovní použití jen nesmí přejít mrazem. Osobně jsem je zatím vyzkoušela pouze v interiéru a opravdu jsem jejich vzhledem nadšená. Určitě stojí za to je vyzkoušet.

 

Další nápady na práci s těmito barvami.

 


Komentáře